Άμυνα & Διπλωματία

Τουρκικά Eurofighter απέναντι στα ελληνικά Rafale;


Μπορεί να μοιάζει σενάριο από wargame, όμως τα ευρωπαϊκά Eurofighter είναι δυνατόν να αποτελέσουν άμεση λύση για την τουρκική πολεμική αεροπορία, μετά την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, καθώς τόσο το εγχώριο μαχητικό TFX όσο και μια ρωσική λύση σε αεροσκάφος τέταρτης ή 4+ γενιάς είναι προβληματικές περιπτώσεις.

Αρχικά, είναι δεδομένο ότι: η Τουρκία δε θα πάρει F-35, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον και ότι έχει ενοχληθεί από την απόκτηση των Rafale, από την ελληνική αεροπορία, οπότε χρειάζεται μια λύση άμεσα.

Η στροφή σε ρωσικό, ή ακόμη πιο δύσκολο σε κινεζικό μαχητικό, ακόμη και αν γίνει με παράλληλη εκχώρηση τεχνολογίας στην Άγκυρα, -κάτι που επιθυμεί διακαώς- της δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι θα της λύσει. Διότι αν οι S-400 έφεραν την αποβολή της από το F-35 και κάποιες κυρώσεις, ρωσικό ή κινεζικό αεροσκάφος θα προκαλέσει καθολική ρήξη με το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Βέβαια υπάρχει και το τεχνικό θέμα, πόσο αυτά θα συνεργάζονται με τα αμερικανικά κατά συντριπτική πλειονότητα οπλικά συστήματα που έχει η Τουρκία.

Επίσης, μια τουρκική συγνώμη σε ΗΠΑ και Γαλλία, θα διέλυε την εικόνα ισχυρής χώρας, που προσπαθεί να δημιουργήσει παγκοσμίως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τις γνωστές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τους λεονταρισμούς.    

Έτσι, μοναδική λύση αν επιθυμεί άμεσα νέο μαχητικό, θα ήταν τα Eurofighter, τα οποία αφενός έχει το Κατάρ, που η Άγκυρα στηρίζει στρατιωτικά και το Εμιράτο ανταποδίδει οικονομικά και αφετέρου Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του, έχουν συνεργασίες κατασκευής οπλικών συστημάτων με την Τουρκία.

Μάλιστα, καθώς κάποιες από τις χώρες αυτές ετοιμάζονται να αποσύρουν τα παλαιότερα μαχητικά, τα οποία θα αντικαταστήσουν με F-35 θα έδιναν την ευκαιρία να τα πάρει μισοτιμής και να τα αναβαθμίσει στην εγχώρια στρατιωτική της βιομηχανία με ευρωπαϊκή στήριξη και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται δε, ότι έχουν γίνει επαφές και για την απόκτηση αεροσκαφών καθέτου απογειώσεως/απονηώσεως για το τουρκικό «μίνι» αεροπλανοφόρο, με επικρατέστερα τα Harrier, αν τελικά είναι καθολική η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Τέλος, η αγορά Eurofighter θα υποστήριζε την φιλοευρωπαϊκή στροφή, που φαίνεται να ξεκινά η τουρκική ηγεσία, λόγω και της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ, φέρνοντας πιό κοντά την Άγκυρα με τις κατασκευάστριες χώρες.  

Διαβάστε επίσης