Αγορές

Τουρκία: Το swap επιτόκιο της λίρας μειώνεται στο 24%


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το swap επιτόκιο της τουρκικής λίρας μειώνεται στο 24%, από 25,5% μία μέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κίνηση έρχεται μετά την αύξηση δύο εβδομάδες νωρίτερα, που ανάγκασε τις τράπεζες να δανειστούν με υψηλότερο επιτόκιο (25,5%).

Η κίνηση έρχεται μετά από μία περίοδο δύσκολη για την τουρκική λίρα που έχει μέσα σε τέσσερις ημέρες χάσει 4%. Το νόμισμα κυμαίνεται 12,9% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου τη φετινή χρονιά, ενώ χάνει 0,6% στο trading της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος φορέας ελέγχου των τραπεζών της Τουρκίας, BDDK, επέβαλε τη Δευτέρα καθυστέρηση διακανονισμού για αγορές συναλλάγματος από ιδιώτες που αφορούν ποσά άνω των $100.000, κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο κεφαλαίου στη χώρα, την ώρα που  φαίνεται να προστατεύει την αξία του τοπικού νομίσματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η ημερομηνία διακανονισμού για αγορές συναλλάγματος από ιδιώτες άνω των 100.000 δολαρίων - ή ισοδύναμα σε άλλα νομίσματα - θα είναι η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος φορέας.

«Αυτό και παρόμοια βήματα επιδεινώνουν την αντίληψη του κινδύνου, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι κινήσεις κεφαλαίων θα περιοριστούν περαιτέρω», σημειώνει τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης