Διεθνή

Τουρκία: Πέθανε η Ηelin Βölek, μετά από 288(!) μέρες απεργία πείνας


Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση ότι μετά από 288 μέρες απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές, άφησε χθες την τελευταία της πνοή η 28χρονη τραγουδίστρια και μουσικός Ηelin Βölek, μέλος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Grup Yorum, αγωνίστρια της αριστεράς και του κουρδικού κινήματος, με σπουδαία δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Ο θάνατος της προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, που διολισθαίνει στον αυταρχισμό παραβιάζοντας όλους τους κανόνες δημοκρατικής νομιμότητας και γίνεται απηνής διώκτης όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Η Βölek και άλλα μέλη της κολλεκτίβας Grup Yorum βρίσκονταν  στις φυλακές με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C), το οποίο η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει ως "τρομοκρατική οργάνωση"

Μαζί με τον Ibrahim Gokcek, επίσης μέλος του Grup Yorum, πραγματοποιούσε απεργία πείνας εδώ και 288 ημέρες με αιτήματα να σταματήσει η δίωξη της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας, να αποφυλακιστούν τα μέλη της και να επιτραπεί στο συγκρότημα να πραγματοποιεί ξανά συναυλίες και να πουλάει τη μουσική του.

Το Grup Yorum είναι υπό διωγμό από το 2016: έχει απαγορευτεί  να πραγματοποιεί συναυλίες, τα τραγούδια του δεν παίζονται στην Τουρκία και αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί. Τα μέλη της μουσικής κολλεκτίβας που είχαν αποφύγει τη σύλληψη είχαν έρθει τον Οκτώβριο στην Αθήνα για μια συναυλία διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο, μαζί με Ελληνες καλλιτέχνες.

Διαβάστε επίσης