Διεθνή

Τουρκία: Μεταξύ σεισμού και εκλογών


Στην Κωνσταντινούπολη το κλίμα είναι βαρύ. Ο καταστροφικός σεισμός και οι επιπτώσεις του κυριαρχούν στις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ένας περαστικός λέει χαρακτηριστικά: «Αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα». 

H Ζελίχα Τούρα, η οποία έχασε το διαμέρισμά της στο σεισμό και βρίσκεται τώρα στην Κωνσταντινούπολη, λέει στον ανταποκριτή της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας SWR: «Είχαμε μόλις αποπληρώσει το σπίτι μας. Δεν μέναμε εκεί ούτε ένα χρόνο. Το διαμέρισμα αυτό ήταν το όνειρό μας. Μεγάλωσα τρία παιδιά σε ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο. Και τώρα το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν το διαμέρισμά μας κατέρρευσε».

Δύο μήνες πριν τις εκλογές στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν καθησυχάζει όσους έχασαν τα σπίτια τους στον «σεισμό του αιώνα», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί. Υπόσχεται ότι μέσα σε ένα χρόνο τα κτίρια θα έχουν ανοικοδομηθεί.

Κερδισμένος ο Κιλιτσντάρογλου;

Tο ερώτημα αν οι ζημιές είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε ένα χρόνο διχάζει τους τούρκους πολίτες, προκαλώντας ακόμα και διαπληκτισμούς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Αλληλοκατηγορούνται για ψέματα. Οι μεν ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν μπορούσε να βοηθήσει ταχύτερα τους σεισμόπληκτους επειδή καταστράφηκαν αεροδρόμια και δρόμοι και οι δε ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν παταγωδώς. Μια γυναίκα λέει στο μικρόφωνο του γερμανού ανταποκριτή:

«Πριν από 24 χρόνια, στο σεισμό του Γκολτσούκ οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν όλους. Τίποτα δεν έγινε. Aκόμα και σήμερα τα σπίτια μας είναι ερείπια. Μια μέρα θα πεθάνω στα συντρίμμια του σπιτιού μου. Ζήτησα από το κράτος βοήθεια, αλλά κανείς δεν ήρθε να δει από κοντά τις ζημιές».

Δεν αποκλείεται το κλίμα δυσαρέσκειας να στραφεί κατά του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου. Πολλοί Τούρκοι τον κατηγορούν ότι φέρει ευθύνη επειδή επί των ημερών του δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση. Ο κερδισμένος της τραγωδίας δεν αποκλείεται να είναι τελικά ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει το προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πηγή DW

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα