Διεθνή

Τουρκία και ψευδοκράτος ετοιμάζουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Στην αποκάλυψη πως το ψευδοκράτος, μαζί με την Τουρκία, θα διενεργήσει τις δικές του έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προέβη ο επικεφαλής της "τουρκοκυπριακής διπλωματίας", Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Οζερσάι, λίγο πριν την έναρξη της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ανέφερε πως ότι σύντομα η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση και η Turkish Petroleum θα θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ερευνών φυσικού αερίου στο νησί.

Εν συνεχεία, μίλησε για το «οικόπεδο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «προσπαθούν να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα, επισήμανε: «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας και τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να φέρει ξένες εταιρείες στο έβδομο οικόπεδο. Μαζί με την Turkish Petroleum θα διενεργήσουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή».

«Αφού εσείς πέραν αυτού του οικοπέδου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τουρκοκύπριοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο, κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Turkish Petroleum την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος "υπουργός Εξωτερικών" του ψευδοκράτους.