Αγορές

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα στο 8,5% τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε μία προσπάθεια από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διατηρήσει σταθερή τη λίρα, προκειμένου να αποφύγει νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, υπό τον κεντρικό τραπεζίτη Σαχάπ Καβτζίογλου, αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της τράπεζας.

Με τη λίρα να διαπραγματεύεται ήδη κοντά στο ιστορικό χαμηλό, μια στασιμότητα γύρω από τα επιτόκια είναι μεταξύ των λίγων επιλογών πολιτικής που έχουν απομείνει. Ανώτατα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

"Αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της σε αναμονή στη συνεδρίασή της τον Μάιο - ακόμη και με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 40%. Είναι πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τραπεζικές ρυθμίσεις και εναλλακτικές πρακτικές για να περιορίσει τα αρνητικά σχόλια για τη λίρα από τη χαλαρή πολιτική της", είπε η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg.

Ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές και ότι ο πληθωρισμός - ο οποίος επισήμως μαγειρεμένος ανακοινώνεται στο 44% - θα επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα τούτου. Για τους περισσότερους κύριους οικονομολόγους, η προσέγγιση είναι μη βιώσιμη και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 6% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος. Το κόστος της ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας του δημοσίου τα επόμενα πέντε χρόνια αυτή την εβδομάδα έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης εντείνει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, μια προσέγγιση τόσο δαπανηρή που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πίεσε τα καθαρά αποθεματικά - όπως ορίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - σε επίπεδα ελαφρώς κάτω από το μηδέν την εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Παρά τον κύκλο χαλάρωσης που μείωσε το κόστος δανεισμού σωρευτικά κατά 550 μονάδες βάσης από πέρυσι, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων σε λίρες έχει ανέλθει στο 30,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών. Πάνω από το 30% είναι και το κόστος των καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα