Αγορές

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητα στο 14% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση και ενώ η χώρα αντμετωπίζει «αστρονομικό πληθωρισμό».

Οι κλιμακούμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι το πρώτο εξάμηνο του έτους προκάλεσαν αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για την επόμενη περίοδο αναθεωρούνται καθοδικά.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια λόγω των εμπορικών περιορισμών, της υψηλής πορείας των τιμών των εμπορευμάτων, της διατήρησης των περιορισμών προσφοράς σε ορισμένους τομείς, ιδίως στα τρόφιμα και την ενέργεια, και το υψηλό κόστος μεταφοράς έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών παραγωγού και καταναλωτή διεθνώς.

Οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά, αναφέρει επίσης.

Σημιώνεται ότι Τουρκία έχει ανακοινώσει στις αρχές του μήνα (επίσημο) πληθωρισμό στο 73,5% (το Μάιο), σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα