Τουρισμός

Tουρισμός υγείας, προοπτικές, ελλείψεις, η θέση της Interamerican


Η Ελλάδα από τους πιο ακριβούς προορισμούς σύμφωνα με στοιχεία του International Federation of Health Plan

Συμπληρωματικά στον ιατρικό τουρισμό λειτουργεί ο τουρισμός υγείας, με το οικοσύστημα των υπηρεσιών να αποτελείται τους παρόχους υγείας, υπηρεσιών φιλοξενίας  και μεταφοράς, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμούς πιστοποίησης, Medical Tourism facilitators. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία της παγκόσμιας αγοράς στο θα φτάσει μέχρι και τα 40 δισεκ ετησίως με τάσεις αύξησης. 

της Ελενας Ερμείδου

Όπως και ο ιατρικός τουρισμός έτσι και ο τουρισμός υγείας παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης του ΑΕΠ της Ελλάδας, ωστόσο παρά τις εξαγγελίες, ελάχιστα έχουν γίνει. Αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν αρχίσει να εκπονούν τα σχέδια της ανάπτυξης τους, στις αγορές του εξωτερικού, παρά το ενισχυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει προς την Ελλάδα.

Κύρια αιτία της ασθενούς ανάπτυξης η απουσία θεσμικού πλαισίου, η έλλειψη υποστήριξης στην οργάνωση, στις διαδικασίες και την Πιστοποίηση, η απουσία Εθνικού σχέδιο Marketing καθώς και η έλλειψη συγκροτημένων τουριστικών συνεργασιών και all – inclusive πακέτων.

Όπως προαναφέρθηκε βασικός μοχλός ανάπτυξης του κλάδου είναι, μεταξύ άλλων και οι ασφαλιστικές. Επίσης και η έκδοση ειδικών προγραμμάτων που θα παρέχουν συγκεκριμένες καλύψεις και για χρήση στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό ένα βήμα προς τον τουρισμό υγείας έχει κάνει η Interamerican έχοντας ήδη ξεκινήσει να μελετά τις προοπτικές του κλάδου.

Τα σχέδια της αποκάλυψε σε διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη για τον τουρισμό υγείας.

Μιλώντας στο συνέδριο ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας διέκρινε τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται σε κατοίκους άλλων χωρών σε διαχείριση επειγόντων περιστατικών -που αφορούν σε παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας- και σε παροχή προγραμματισμένων υπηρεσιών υγείας και κυρίως ευεξίας (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό).

Ως κρίσιμες παραμέτρους του  τουρισμού υγείας, ο κ. Βελιώτης όρισε, πρώτον την τοπική προσβασιμότητα, δεύτερον την ποιότητα υπηρεσιών που πρέπει να χαρακτηρίζεται από κέντρα αριστείας, αποδεδειγμένο ιστορικό, διαπιστευμένα κέντρα, εξειδικευμένες υπηρεσίες και διαθέσιμη ιατρική τεχνολογία και τρίτον το κόστος υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πρέπει να είναι ίσο ή χαμηλότερο από τη χώρα προέλευσης και από όμορους και «ίδιας αξίας» προορισμούς.

 Όπως επεσήμανε ο ομιλητής, η Ελλάδα είναι από τους πιο ακριβούς προορισμούς σύμφωνα με στοιχεία (2010) του International Federation of Health Plan του οποίου η ΙΝΤΕΡΑΜΕRICAN αποτελεί μέλος.
 
Ο γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της εταιρείας παρουσίασε τη μελέτη της περίπτωσης ACHMEA-INTERAMERICAN για το κόστος και την αντιλαμβανόμενη ποιότητα. Ακόμη, προσδιόρισε ως ευκαιρίες -υπό προϋποθέσεις- για τουρισμό υγείας στην Ελλάδα τις εξειδικευμένες αγορές υπηρεσιών τεχνητής γονιμοποίησης (IVF), αιμοκάθαρσης σε περίοδο διακοπών, αισθητικής και κοσμητικής - οδοντιατρικών υπηρεσιών, αποκατάστασης και long term care, καθώς και το ενδιαφέρον που μπορεί να προέλθει από Έλληνες της διασποράς και από γειτονικές χώρες.

Κατά τον κ. Βελιώτη, προαπαιτούνται υψηλά επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών και πιστοποίηση κλινικών από διεθνή κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας υστερεί ιδιαίτερα σε πιστοποίηση, αντίθετα από την Τουρκία π.χ. που διαθέτει πλήθος πιστοποιημένων κλινικών.

Ακόμη, θα πρέπει η Ελλάδα να βελτιωθεί στα πεδία του ανταγωνιστικού κόστους, των πρόσθετων υπηρεσιών (ξενοδοχειακών, διερμηνείας και λοιπών υποστηρικτικών),να διαμορφώσει ισχυρό brandname και να αναπτύξει οργανωμένα συστήματα και το marketing.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Βελιώτη

O Γιώργος Βελιώτης είναι Γενικός Διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας της INTERAMERICAN. Έχει τις διεθνώς διακεκριμένες ιδιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Επιτροπής Υγείας (Insurance Europe Health Platform) και του προέδρου του EURAPCO Health Group, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συμμαχίας υγείας (8 εταιρείες).
 
Ο Γιώργος Βελιώτης, από το 1997 συμμετείχε καθοριστικά στον σχεδιασμό και την εξέλιξη του συστήματος υγείας Medisystem της INTERAMERICAN, καθώς και όλων των σημαντικών εγχειρημάτων της εταιρείας στον τομέα υγείας (ασφαλιστικά προγράμματα και υποδομές). Με σπουδές ιατρικής στη Νοτιοαφρικανική Ένωση, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand και έχει εργαστεί στη Νότιο Αφρική και στις Η.Π.Α. σε μεγάλους οργανισμούς διαχείρισης υγείας, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας συστήματα υγείας.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή έγκυρα περιοδικά, ενώ συγγραφικά έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τη Διαχείριση Υγείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις