Τουρισμός

Τουρισμός: Βαρύ πλήγμα από τις μαζικές ακυρώσεις Βρετανών-Ανάγκη για Plan b


Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει στην «πορτοκαλί» λίστα των προορισμών την Ελλάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική της κατάσταση, αποκλείοντας κατά βάση τα ταξίδια Βρετανών μέχρι τα τέλη Ιουνίου στη χώρα μας, οπότε θα επανεξεταστεί ο κατάλογος.   

Η πρόσφατη απόφαση ουσιαστικά συνιστά απαγορευτικό προς τους Βρετανούς που δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, του Ιονίου και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας μας. Εάν θελήσουν να το κάνουν και να παρακούσουν την βρετανική κυβέρνηση, τότε είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα, κατά τον επαναπατρισμό τους.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, όπως φαίνεται, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις προγραμματισμένων ταξιδιών Βρετανών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη βρετανική Sun, η TUI ακύρωσε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου ταξιδιωτικά πακέτα. Στη λίστα ακυρώσεων είναι και τουριστικά πακέτα για Κρήτη, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Σκιάθο, και Κέρκυρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun, υπήρχαν ελπίδες πως τα ισπανικά και τα ελληνικά νησιά θα μπουν στην πράσινη λίστα στην τελευταία αυτή αναθεώρηση, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Από την άλλη πλευρά  κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Σκέρτσος, Πελώνη) προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ανησυχία που έχει ήδη αρχίσει να φουντώνει στους παράγοντες της αγοράς εστιάζοντας σε τρεις παράγοντες:

1. Το νέο επιδημιολογικό χάρτη

2. Την αισιοδοξία για αλλαγή της βρετανικής στάσης το επόμενο διάστημα

3. Τις προοπτικές για αύξηση των αφίξεων από άλλες περιοχές όπως Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός στόχος για το 2021 προβλέπει την επίτευξη εσόδων σχεδόν διπλάσιων σε σχέση με το 2020, που αντιστοιχούν στο 45% των επιπέδων του 2019. Ωστόσο, όσο η Ελλάδα παραμένει εκτός της «πράσινης» λίστας, ενδεχομένως ο συγκεκριμένος στόχος να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι μαζί με τη Γερμανία η σημαντικότερη αγορά για τη χώρα μας.

Πόσο κοστίζει το βρετανικό μπλόκο

Συνεπώς το «στοίχημα» να φτάσουμε φέτος στο 45% των προ πανδημίας εσόδων, εξαρτάται άμεσα από το πόσοι Βρετανοί τουρίστες θα έρθουν τελικά στη χώρα μας.  

Tο 2020, ενδεικτικά, η Ελλάδα υποδέχθηκε μόλις 7,4 εκατομμύρια τουρίστες, λιγότερους από οποιαδήποτε άλλη χρονιά κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης της. Η πανδημία έκλεισε τα σύνορα και ανέστρεψε πλήρως την εικόνα του 2019, όταν είχαμε εισροή 31,3 εκατομμυρίων τουριστών.  

Αποτέλεσμα ήταν τα τουριστικά έσοδα να συρρικνωθούν σε μόλις 4,3 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019, με τον αριθμό των Βρετανών τουριστών να περιορίζεται κατά 70%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), το 2019 οι εισπράξεις από Βρετανούς τουρίστες έφθασαν στο εντυπωσιακό ποσό των 2,556 δισ. ευρώ. Το 2020 όμως, έκαναν «βουτιά» σε μόλις 756 εκατ. ευρώ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Φυσικά, εφόσον υπάρξει υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό, αυτό θα πυροδοτήσει ένα τσουνάμι αλυσιδωτών επιπτώσεων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας που αφορούν τόσο την παροχή υπηρεσιών (μεταφορές, διαμονή, εστίαση) και φθάνουν μέχρι τον δευτερογενή αλλά και ακόμα και τον πρωτογενή τομέα αφού τα προϊόντα του αγροτροφικούσυστήματος (προϊόντα γεωργίας και  είδη  διατροφής) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις υπηρεσίες  διαμονής και εστίασης.

Επιπλέον προβλήματα

Τα προβλήματα όμως που προκύπτουν με τον τουρισμό έρχονται και από άλλες πηγές.

Μπορεί πέρυσι, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες να είχαν πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να μην χρειάζεται μοριακό τεστ, φέτος όμως έχουν αλλάξει στάση και ζητούν να γίνονται PCR τεστ σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σημαντικός αριθμός τουριστών που θα καταφτάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR για να μπουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται να εμφανίσουν στα αεροδρόμια αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στα νησιά μας τέτοιες υποδομές σε εργαστήρια δεν υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί και τον έλεγχο στα χερσαία σύνορα,  καθώς υπάρχει ήδη προβληματισμός ότι αρκετοί επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή «μαϊμού» τεστ προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας. Μάλιστα, ως λύση φέρεται να εξετάζεται το μοντέλο της Σιγκαπούρης, που είναι ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν είχε ζυγίσει σωστά όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως δεν είχε φροντίσει να καλύψει ελλείψεις και αστοχίες που μπορεί να κοστίσουν ανεπανόρθωτα στη φετινή πορεία του τουρισμού, ενώ αρκετοί μιλούν ήδη για μεγέθη ανάλογα με τα περσινά. Συνεπώς το καμπανάκι για Plan B έχει ήδη χτυπήσει στο κυβερνητικό επιτελείο.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα