Ελλάδα

Τουλουπάκη: Με άδεια του FBI η αποστολή απόρρητων εγγράφων για τη Novartis στη Βουλή


Αρνητικά απάντησε, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στο αίτημα αποστολής απόρρητων εγγράφων του FBI, τα οποία εμπεριέχονται στο φάκελο της εισαγγελίας για την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής, η εισαγγελέας απαντά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αν η ίδια η επιτροπή δεν εξασφαλίσει άδεια από το FBI, η εισαγγελία δεν θα διαβιβάσει το υλικό στην Βουλή.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το Αμερικανικό Γραφείο Ερευνών περιλαμβάνει στα επίμαχα έγγραφα ρήτρα, η οποία ορίζει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς της έρευνας.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς σημειώνει πως τα έγγραφα της αμερικανικής αρχής δείχνουν ότι «οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών».

Η ίδια επικαλείται τη σύμβαση δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ του έτους 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Η κ. Τουλουπάκη επισημαίνει ως «ανεπίτρεπτη» την αποστολή στην Βουλή των επίμαχων εγγράφων χωρίς την άδεια της αρμόδιας αμερικανικής αρχής,

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ.

Το παραπάνω γεγονός εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα, σύμφωνα με την ίδια, αφού αν αναζητηθούν ευθύνες σε διεθνές επίπεδο για την αποκάλυψη και διαρροή στοιχείων προστατευόμενων μαρτύρων σε μεγάλη έρευνα.