Οικονομία

Tον χάρτη των μικρο-μεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα η Golden Cargo


Σημαντικές υπηρεσίες στο εγγύς μέλλον, θα μπορούν να προσφέρουν σε γρήγορο χρονικό διάστημα σε πλοία μέσα στα λιμάνια αλλά και σε απομακρυσμένα νησιά, τα drones.

Οι πιθανές εφαρμογές ανάπτυξής τους αναμένεται να ξεκινήσουν από τη ναυτιλία και μπορεί να περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις πλοίων, έλεγχο περιστατικών ρύπανσης, πυρόσβεση, επιτήρηση της ασφάλειας, μεταφορές φαρμάκων και μικρών αναγκαίων φορτίων σε νησιά και σκάφη.

Ήδη πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια πραγματοποιούν δοκιμαστική χρήση των drones σε λιμενικές υπηρεσίες και επιθεωρήσεις πλοίων. Επίσης πολλά από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες λέιζερ που μπορούν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντος που επιχειρούν.

Οι επιθεωρήσεις μπορούν να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο μέσω της πύλης επιθεώρησης που βασίζεται στο cloud.

Πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν στη δυτική λιμενική περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ στις 16 Αυγούστου του 2022 για το AMU-LED, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επίδειξης για την ενσωμάτωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον (αστικό) εναέριο χώρο.

Τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο λιμάνι του Ρότερνταμ από εταιρείες της λιμενικής περιοχής.

Δύο ή τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα αρκούσαν για να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ και να έχουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το σημείο γρήγορα όταν συμβεί ένα περιστατικό. Επιπλέον, τα drones μπορούν να μεταφέρουν μικρά φορτία βάρους έως 3 κιλών, όπως ιατρικές προμήθειες εξαρτήματα πλοίων ή δείγματα φορτίου. Τις ημέρες πτήσης, οι επιχειρήσεις ξεκινούν πάντα με ενημέρωση στην Υπηρεσία Πιλοτών ελικοπτέρων.

Η ελληνική εταιρεία Golden Cargo θα πραγματοποιεί πτήσεις με drones

Η Golden Cargo, εταιρία στα ναυτιλιακά logistics, έχει ήδη εξασφαλίσει αποκλειστική συνεργασία με την Dronamics και αναμένεται να είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που θα λάβει άδεια τέτοιων πτήσεων οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη των μικρο-μεταφορών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών στις μη επανδρωμένες εμπορευματικές μεταφορές.

Από το 2018, ο ευρωπαϊκός βασικός κανονισμός για την ασφάλεια των αερομεταφορών ισχύει για όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολιτικής χρήσης, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Καθορίζει κανόνες υψηλού επιπέδου και βασικές απαιτήσεις ενώ εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει λεπτομερείς κανόνες. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ευρύ φάσμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Επιτροπή και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια EASA έχουν αναπτύξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ανάλογο με τον κίνδυνο των επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό, ο εναέριος χώρος προετοιμάζεται για αυτόνομες πτήσεις σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Golden Cargo και την Dronamics, αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες για τα νησιώτικα και ναυτιλιακά logistics με πτήσεις UAVs στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Naxos Smart Island που υλοποιεί η Amazon Web Services.

Η πρωτοβουλία Naxos Smart Island, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις των εμπλεκομένων φορέων, έχει ως στόχο να δοκιμάσει καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις, αναπτύσσοντας «έξυπνες» λύσεις για το νησί της Νάξου, προκειμένου να υποστηρίξει φορείς όπως τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τα Λιμάνια, τις επιχειρήσεις ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να παρέχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εξυπηρέτησης στην τοπική κοινωνία, σε πολίτες και επισκέπτες.

Στόχος της πρότυπης αυτής συνεργασίας για πιλοτικές εφαρμογές των μη επανδρωμένων πτήσεων, είναι η δυνατότητα μεταφοράς μικρού φορτίου, ενώ η υλοποίηση της πρώτης πτήσης θα γίνει σε περιοχές της Νάξου, αλλά και της Χίου - Ψαρών - Οινουσσών, ώστε να δοκιμαστεί σε διαφορετικές πραγματικές συνθήκες στο Νότιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Η πρωτοβουλία σκοπεύει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες των νησιών που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εξαρτώνται πολλές φορές από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα .

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης δήλωσε ότι "συνεργασίες όπως αυτή, αποδεικνύουν ότι η ελληνική νησιωτικότητα με την εμπιστοσύνη στρατηγικών εταίρων όπως η AWS, αλλά και ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα των logistics, αποτελούν όχι απλά πεδίο δοκιμών, αλλά δοκιμή λύσεων που αναμένεται να βελτιώσουν την προοπτική των ειδικών νησιωτικών μικρο-μεταφορών και σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Υπουργείου, υποδηλώνει την προσήλωση μας για εισαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων με χρήση νέων τεχνολογιών, δίνοντας εξωστρέφεια και εξέλιξη μιας δημόσιας πολιτικής που βγαίνει από το συμβατικό πλαίσιο διαχείρισης μιας καθημερινότητας και χαιρόμαστε που μετέχουμε σε αυτό".

Η Golden Cargo, είναι ηγέτιδα εταιρία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στη μεταφορά και διακίνηση φορτίων, με έμφαση στα logistics και ιδίως στα ναυτιλιακά logistics, έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστική συνεργασία με την Dronamics, την πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με άδεια λειτουργίας στην Ευρώπη για μεταφορά φορτίου με drone.

Η εταιρεία έχει αναλάβει General Sales and Service Agent (GSSA) της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συνεργασία της Golden Cargo, στοχεύει να εδραιώσει την παρουσία της Dronamics στις αγορές Ελλάδας και Κύπρου, όπου οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες θα επωφεληθούν από την αυθημερόν παράδοση χάρη στο αναπτυσσόμενο δίκτυο droneport της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις