Πολιτική

Tον Μάρτιο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την παραγωγή του αργού


Νέο γύρο διαπραγματεύσεων αποφάσισαν να ανοίξουν οι κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων να περιορίσουν την τεράστια ροή μαύρου χρυσού στις αγορές, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας. 

Όπως αποκάλυψε ο Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, «Συμφωνήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Μαρτίου».

Οι χώρες που στηρίζουν τη συμφωνία αντιστοιχούν στο 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Νόβακ, θα αποτελέσει «ένα θετικό σημάδι για τις αγορές».

Όπως είναι ήδη γνωστό, μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία στην Ντόχα, η οποία αφορά στην ημερήσια παραγωγή στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιανουάριο, αλλά αυτό θα συμβεί εάν και άλλες χώρες «ενωθούν» μαζί τους.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το Ιράν, το οποίο είχε στόχο να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά ένα εκατ. βαρέλια, μετά την άρση του εμπάργκο και την επανέναρξη των εξαγωγών μαύρου χρυσού από την Τεχεράνη.

Όπως υποστήριξε ο κ. Νόβακ, η ανταπόκριση του Ιράν στη συμφωνία της Ντόχα ήταν «εποικοδομητική», αν και η χώρα δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως και ξεκάθαρα εάν θα την στηρίξει.

Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις και με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Μεξικό και η Νορβηγία.

Φυσικά κανείς δεν αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΕΚ  εάν μάλιστα δυσχεράνει περαιτέρω η κατάσταση στις αγορές, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, τον απεσταλμένο της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ.

Παρά τη συμφωνία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Ρωσία και Σ. Αραβία είχαν παραγωγή-ρεκόρ τον Ιανουάριο. Το «πάγωμα» της μπορεί να οδηγήσει σε μία άλλη σειρά δράσεων εντός των επόμενων μηνών, όπως παραδέχθηκε και ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ-Ναίμι.

«Εξετάζουμε την κοινή μας θέση. Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές μεταξύ των οποίων είτε να μην υπάρξει καμία ενέργεια, είτε να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής», προσέθεσε ο κ. Νόβακ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις