ΕΥΖην

Τοιχογραφία σε ύφος (αλλά όχι του) Banksy στο Μπρίστολ


Ένα νέο έργο εμφανίστηκε σε πλευρικό τοίχο κτηρίου στη συνοικία Easton στο ανατολικό Μπρίστολ, το οποίο πυροδότησε αρχικά εικασίες ότι πρόκειται για έργο του Banksy. Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν όταν η καλλιτέχνις δρόμου Portus Abonae - @pa_stencilart στο Instagram - διεκδίκησε το έργο, διευκρινίζοντας ότι «ανερυθρίαστα δανείστηκε εικόνες από τον καλλιτέχνη Banksy».

Η με στένσιλ τοιχογραφία δείχνει τρία παιδιά δύο κοιτούν ψηλά στον ουρανό και ένα μικρότερο κοιτάζει στον τοίχο, ανεμίζοντας ένα ραβδί με ένα από τα T-shirt που ο ίδιος ο Banksy είχε σχεδιάσει για να βοηθήσει την πρωτοβουλία "Colston Four" (https://www.instagram.com/p/CbmjITnseI5/).

Τον περασμένο μήνα, η οδός Colston Road, όπου εμφανίστηκε η τοιχογραφία, μετονομάστηκε σε Colston Road Four προς τιμήν των τεσσάρων οι οποίοι την περίοδο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας Black Lives Matter τον Ιούνιο του 2020 αποκαθήλωσαν το άγαλμα του δουλεμπόρου Edward Colston. Το δικαστήριο τους απάλλαξε από κατηγορίες, πινακίδα με τη νέα ονομασία της οδού τοποθετήθηκε, αλλά αργότερα βανδαλίστηκε και πάνω της έγραψαν τη λέξη "yobs" (ταραξίες).

Στις 11 του Δεκεμβρίου, ο Banksy ανακοίνωσε την πώληση σειράς μακό - σε περιορισμένα κομμάτια - με τα έσοδα να προορίζονται για υποστήριξη των Colston Four. Το μικρό παιδάκι ανεμίζει ένα ραβδί με ένα από αυτά τα μακό.

Η Portus Abonae, σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Instagram, επεσήμανε ότι το έργο είναι δικό της (https://www.instagram.com/p/CbjvwfwgFyL/).

Και σε σχόλιο έγραψε: «Ανερυθρίαστα δανειζόμενη εικόνες από τον καλλιτέχνη Banksy, και συνεχίζοντας την παράδοσή του ως προς τον τόπο, τη σχέση με την τοποθεσία και το δημόσιο σχόλιο, αυτό δείχνει τρία παιδιά, με διαφορετικά παρελθόντα το καθένα, να υπόσχονται αφοσίωση στο T-shirt του για συγκέντρωση χρηματικού ποσού».

«Εδώ και καιρό το Μπρίστολ είναι η πρωτοπόρα πόλη στη δημόσια τέχνη και την τέχνη της κοινότητας, αφαιρώντας την τέχνη από τα χέρια της ελίτ και κάνοντάς την έτσι, ώστε όλοι να αναγνωρίζουν την αξία της, να την κοιτούν και να την απολαμβάνουν» κατέληξε η καλλιτέχνις.

Στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, η υπογραφή είναι PRTVS ABONA.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέχνη