Χρηστικά

Το ΥΠΟΙΚ «καίει» τη δεύτερη επιταγή ακρίβειας


Χάνει έδαφος η πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για καταβολή δεύτερης επιταγής ακρίβειας, μετά από εκείνη το Πάσχα, εντός τους καλοκαιριού. Οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση δεν υφίστανται τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να αποδοθεί το εν λόγω έκτακτο επίδομα. 

Προτεραιότητα τουλάχιστον στην παρούσα φάση, έχει δοθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της «ανακούφισης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έρχονται αντιμέτωπα με υπέρογκες αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο δεν συνεχίζει να επεξεργάζεται σχέδια και προτάσεις που αφορούν την αναχαίτιση συνολικά της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Πώς άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 10,2% τον Απρίλιο και όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις, συνηγορούν ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχίζουν την καλπάζουσα πορεία τους και το επόμενο διάστημα.Ο εισαγόμενος πληθωρισμός που παρουσίασε αύξηση κατά τον προηγούμενο μήνα, θεωρείται βέβαια ότι θα «περάσει» στις τιμές καταναλωτή, εντείνοντας τις δυσκολίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σ ό,τι αφορά στην επιταγή ακρίβειας, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι άνωθεν πληροφορίες, δεν θα αποδοθεί στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα