Ελλάδα

Αγρότες για κόστος παραγωγής: Ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας


Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ενισχύουν τα μπλόκα τους, στήνουν νέα και διοργανώνουν συλλαλητήρια, κλιμακώνοντας έτσι τον αγώνα που δίνουν σε όλη την ύπαιθρο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η καθημερινή προσπάθεια για τη μαζικοποίηση των μπλόκων δίνει «καρπούς», αφού δυναμώνει διαρκώς η συμμετοχή στην πανελλαδική συντονισμένη κινητοποίηση.

«Καρδιά» του αγροτικού αγώνα η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, βρίσκονται στα μπλόκα πάνω από 1.000 τρακτέρ, επιβεβαιώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο.

Το πιο μαζικό μπλόκο βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα, κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας - Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας. Εκατοντάδες αγρότες του νομού Καρδίτσας και των Φαρσάλων βρίσκονται καθημερινά στο μπλόκο, πραγματοποιούν συνελεύσεις, όπου συζητάνε για την κλιμάκωση του αγώνα τους, προχωράνε σε αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Ε65.

Στο νομό Λάρισας, παραταγμένα παραμένουν εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέλευση του μπλόκου, για να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή. Παράλληλα, γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά. Μαζικό και το μπλόκο που έχει στηθεί από τους αγρότες των Τρικάλων στην Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων. Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου - Λάρισας και στον Αλμυρό.

Τις επόμενες μέρες οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων θα πραγματοποιήσουν κοινή σύσκεψη με σκοπό τον συντονισμό τους και την πραγματοποίηση κοινών και πιο δυναμικών δράσεων.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα