Διεθνή

Το... χαρτί του "Λιβυκού χάους" παίζει ο Ερντογάν


Το.. χαρτί του "Λιβυκού χάους" παίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη και το ανυπόστατο μνημόνιο για της ΑΟΖ ως "κινήσεις σταθεροποίησης".

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε άριστα την ευκαιρία που του δόθηκε για να απειλήσει την Ευρώπη με νέο μεταναστευτικό από την Αφρικανική χώρα και με "ολίγο" από Τζιχαντιστές, ενώ ήταν η Τουρκία που μετέφερε τους αντικαθεστωτικούς από τη Συρία που ίδια εκπαίδευσε. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της τελετή και το το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη και παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν».

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν.

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα και η κατάσταση στην Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών έπειτα και από την διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Διαβάστε επίσης