Γυναικεία υπόθεση είναι πλέον η ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο βρήκε στα πρόσωπα δύο δικαστικών λειτουργών τους επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου.
Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως τα καταλληλότερα για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα και πλέον αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει την επίμαχη απόφαση.
Σημειώνεται πως η κ. Καλού είχε υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ στη διάσκεψη των προέδρων.
Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκαν η κ. Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Τα βιογραφικά των προσώπων
- Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής. Διορίστηκε: α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981. β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997. Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000. Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009. Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους με την αρεοπαγίτη, Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Δήμητρα Κοκοτίνη. Η Ειρήνη Καλού θεωρείται συνεπής στα καθήκοντά της. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις που έχει χειριστεί ως εφέτης - ειδική ανακρίτρια, ήταν εκείνη των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν τη βλέπει με καλό μάτι, αφού είχαν στοχοποιηθεί τότε σημαντικά στελέχη της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου επί Κ. Καραμανλή (σ.σ. είχε κληθεί ως κατηγορούμενος και απαλλαγεί στη συνέχεια με βούλευμα).
- Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας. Διορίστηκε: α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981 β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997. Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001. Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010. Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
H Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία ωστόσο δεν ήταν μεταξύ των τριών δικαστικών λειτουργών που είχαν επιλέγει από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προτιμήθηκε από το Χαρ. Βουρλιώτη που είχε λάβει 15 ψήφους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αλλά και των Διονυσίας Μπιτζούνη και Ειρήνης Καλού, οι οποίες είχαν λάβει από 9 ψήφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για την αλλαγή αυτή ήταν ότι κρίθηκε ορθότερο ότι η θέση του ανώτατου εισαγγελέα δεν θα πρέπει να δοθεί σε κάποιον που προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο αλλά από το δικαστικό, όπως είναι δυνατό σύμφωνα με το νόμο. Μάλιστα, αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το υπουργικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται να επιλέξει από την τριάδα, στην οποία είχε καταλήξει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Η Δήμητρα Κοκοτίνη εξ αρχής συμπλήρωνε μεγάλες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Βασίλειο Πέππα, ενώ διαθέτει τη φήμη της δυναμικής δικαστικής λειτουργού. Μάλιστα, πρόσφατα προήδρευσε στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, επιστρέφοντας την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου για νέα κρίση.