ΕΥΖην

Το βραδινό φαγητό παχαίνει: Μύθος ή αλήθεια;


Όποιος τρώει αρκετά, μετά τις 8 το βράδυ παχαίνει, καθώς δημιουργείται πιό εύκολα λίπος, επειδή δεν καίγονται οι θερμίδες που παίρνει. Η άποψη αυτή κυριαρχούσε για χρόνια. Είναι όμως αλήθεια η μύθος; Την απάντηση μάς δίνει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team.

Πράγματι, μέχρι πριν μερικά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι όποιος ήθελε να χάσει βάρος έπρεπε κυρίως να κόψει το βραδινό. Στη συνέχεια, οι διατροφολόγοι ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και το σημαντικό είναι να τρέφεται κάποιος σωστά. 

Το βραδινό, όπως και κάθε γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να είναι ισορροπημένο περιέχοντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες αλλά και λίπη.

Οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε το πρωί ή το μεσημέρι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τις ...βραδινές. Η βασική διαφορά, έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά τα βράδια, τις περισσότερες φορές έχουν παραλείψει τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε πολύ φαγητό και συνήθως με παχυντικές τροφές, όπως το fast food. 

fagito

Ωστόσο, υπάρχει και η «περίεργη» πλευρά της ιστορίας. Περίπου 2% των ανθρώπων πάσχει από «νυχτοφαγία». Είναι αυτοί που ξυπνούν με μηδενική όρεξη για φαγητό, ενώ τη νύχτα είναι ικανοί να καταβροχθίσουν τα πάντα! Συχνά μάλιστα σηκώνονται μέσα στα βαθιά μεσάνυχτα προκειμένου να καταναλώσουν άκρως παχυντικές τροφές. 

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τις θερμίδες που λαμβάνεις μέσα στη μέρα. Η καλή σιλουέτα επιτυγχάνεται όταν στο τέλος της ημέρας έχεις καταναλώσει τόσες θερμίδες όσες περίπου έκαψες.

Και ένα tip: κανόνισε να τρως το τελευταίο γεύμα της μέρας 3  περίπου ώρες πριν κοιμηθείς. Έτσι, δίνεις χρόνο στον οργανισμό να χωνέψει το φαγητό και δεν θα έχεις διαταραχές στον ύπνο!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis