ΕΥΖην

Το τζάκι θέλει προσοχή - Ποιοι κίνδυνοι


Η θέρμανση με τζάκι είναι φτηνή κι όταν γίνεται σωστά, φιλική προς το περιβάλλον.  Αλλά η χρήση θέλει προσοχή. Γιατί τα μικροσωματίδια και τα βλαβερά αέρια βλάπτουν την υγεία.Οι καπνοδοκαθαριστές τρίβουν  τα μάτια τους για τα υπολείμματα καύσης.

Βασικός κανόνας είναι η καύση ανεπεξέργαστου ξύλου. Για το περιβάλλον μπορεί μάλιστα να έχει πλεονεκτήματα, αφού παράγεται η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που χρειάζεται να φιλτράρει ένα δέντρο για να αναπτυχθεί. Ο επόμενος βασικός κανόνας είναι ο καλός εξαερισμός του τζακιού.Επίσης ,το στεγνό ξύλο είναι το καλύτερο για την τέλεια καύση. Το υγρό μειώνει τη θερμική απόδοση και παράγει επιβλαβή αέρια. Ωστόσο αρκετοί παραβλέπουν τους κανόνες προστασίας της υγείας και προτιμούν ξύλο που αργεί να καεί.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε ότι όταν καίγονται ξύλα περασμένα με λούστρο ή χρώμα, εκλύονται δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως η διοξίνη, που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία.

Στην πραγματικότητα, τα συστατικά του καπνού από τα καμένα ξύλα μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην υγεία, με τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, άσθμα ή άλλη πνευμονοπάθεια να κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο καπνός των καμένων ξύλων περιέχει ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών. Εκτός από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, περιέχει επίσης μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, διοξείδιο του θείου και διάφορα ερεθιστικά αέρια όπως τα οξείδια του αζώτου που μπορεί να δημιουργήσουν ουλές στους πνεύμονες.

Περιέχει επίσης χημικές ουσίες οι οποίες είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και η διοξίνη.Στα βρέφη, στα νήπια και στα μικρά παιδιά, η έκθεση στον καπνό αυτό μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Επιπλέον, η έκθεση στον καπνό μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει βλάβες στις στοιβάδες των κυττάρων που προστατεύουν και καθαρίζουν την αεροφόρο οδό.Άλλες  συνέπειες είναι βήχας, πονοκέφαλος και ερεθισμός των ματιών και του λαιμού σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr