Πολιτική

Το ΤΧΣ ανοίγει το δρόμο για... καρατομήσεις στην Εθνική


Το μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής θα επιτρέπει άμεση απομάκρυνση ακόμη και προέδρου ή CEO. Το Ταμείο παίρνει -από τους εργαζομένους- και δεύτερη θέση στο δ.σ.

Τα κορυφαία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, Π. Θωμόπουλος και Λ. Φραγκιαδάκης, μπορεί να απέφυγαν την... εκπαραθύρωση, μετά την κόντρα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, επιτρέπει στο ΤΧΣ να... μαρκάρει πολύ στενά στο εξής τη διοίκηση της τράπεζας και ανοίγει το δρόμο για άμεσες διαδικασίες «καρατόμησης» κορυφαίων στελεχών.

Η διοίκηση της Εθνικής «πληρώνει» με πολύ αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας από το βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ, την πρόσφατη αντιπαράθεση για το πρόσωπο του νέου προέδρου. Το «σύμφωνο ειρήνης», που ανακοινώθηκε χθες, μπορεί να συνοδεύεται από εύηχες αναφορές σε «εποικοδομητική συνεργασία», αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί το πλαίσιο για να γίνει δυνατή στο μέλλον η άμεση απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών που κρίνονται ακατάλληλα από το ΤΧΣ, ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του βασικού μετόχου.

Βασικό στοιχείο αυτού του νέου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης είναι η δέσμευση που αναλαμβάνει η τράπεζα «μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, να σχεδιάσει και εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Προέδρου του Δ.Σ».

«Επίσης», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το αργότερο έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, η Διοίκηση της Τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών (σ.σ.: από το εσωτερικό της τράπεζας) ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, στο έργο της διοίκησης, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες διακυβέρνησης της Τράπεζας».

Με το μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής, το οποίο, όπως υπογραμμίζεται, θα καλύπτει ακόμη και τις κορυφαίες θέσεις, αλλά και με τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» ανώτατων στελεχών, που θα μπορούν να προωθηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το ΤΧΣ θα είναι σε θέση να υποδεικνύει αλλαγές προσώπων και να λαμβάνονται άμεσες αποφάσεις για αντικαταστάσεις, χωρίς τον κίνδυνο να προκληθεί διοικητική κρίση στην τράπεζα.

Όλα αυτά συνδέονται ευθέως με μια άλλη δέσμευση της Εθνικής, «να καθορίσει και να εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μία νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (KPIs), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο συνδυασμός αυστηρών αξιολογήσεων με προκαθορισμένα κριτήρια και μόνιμου μηχανισμού διαδοχής θα κρατά όλα τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας, περιλαμβανομένων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, υπό συνεχή πίεση για την παραγωγή έργου, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της κίνησης διαδικασιών για απομάκρυνση.

Εξάλλου, το ΤΧΣ ενισχύει την παρουσία του στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής, με ένα νέο μέλος, το οποίο θα εκλεγεί, «το αργότερο, μέχρι την επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων». Η Εθνική θα γίνει η πρώτη τράπεζα, στην οποία το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται από δύο μέλη διοικητικού συμβουλίου, αφαιρώντας μια θέση από τις δύο που κατέχουν σήμερα εκπρόσωποι των εργαζομένων -η δεύτερη αναμένεται να διατηρηθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις