ΕΥΖην

Το Θέατρο του Ήλιου στο Φεστιβάλ Αθηνών με το "Kanata"


Το φημισμένο Θέατρο του Ήλιου (Theatre du Soleil) θα απολαύσουμε φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τρεις παραστάσεις του έργου Kanata, στις 13-15 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στα 54 χρόνια του Theatre du Soleil η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σ' έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον διεθνή μαέστρο της σκηνοθεσίας, Καναδό Ρομπέρ Λεπάζ.

Έρχεται με το έργο Κanata (από την πρώτη εκφορά του ονόματος του Καναδά), που σημαίνει χωριό, στη γλώσσα των αυτοχθόνων Ιροκουά).

Η προγραμματισμένη πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2018 είχε αναβληθεί, καθώς οι αυτόχθονες του Καναδά διέκοψαν βίαια τις πρόβες της παράστασης, υποστηρίζοντας ότι ο σκηνοθέτης δεν συμβουλεύτηκε την κοινότητά τους. Τελικά η πρεμιέρα δόθηκε τον Δεκέμβριο στην Καρτουσερί, το παλιό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Παρίσι και έδρα της καλλιτεχνικής κολεκτίβας από το 1970.

Ο Λεπάζ ενσωμάτωσε τη σχετική «διαμάχη» στον τελικό τίτλο της παράστασης «Kanata Επεισόδιο 1ο - Η διαμάχη» κάνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό μεταθεατρικό σχόλιο πάνω στη θέση και τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο αντισυμβατικός σκηνοθέτης μαζί με τον πολυπληθή διεθνή θίασο των ηθοποιών του Θεάτρου του Ήλιου ανατρέχει στα διακόσια χρόνια της καναδικής ιστορίας.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται σ' ένα ζευγάρι Γάλλων που μετακομίζει στο Βανκούβερ. Η γυναίκα του ζευγαριού είναι ζωγράφος και γίνεται φίλη με μια αυτόχθονα που ζει σε μια φτωχογειτονιά της πόλης.

Η νέα της φίλη δολοφονείται από έναν κατά συρροήν δολοφόνο.

Το περιστατικό αυτό κινητοποιεί τη ζωγράφο, που αποφασίζει να ζωγραφίσει και να εκθέσει πίνακες με πρόσωπα δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Θεάτρου του Ήλιου με το Festival d'Automne à Paris και του Φεστιβάλ Θεάτρου της Νάπολης (Fondazione Campania dei Festival, Napoli Teatro Festival Italia).

Διαβάστε επίσης