Επιχειρήσεις

«Το συνταξιοδοτικό θα ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια»


Το πρόβλημα που οδήγησε την Ελλάδα στην αύξηση του χρέους και στην συνέχεια στα προγράμματα οικονομικής της διάσωσης δεν λύθηκε, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινού χαρακτήρα, ακόμα και μετά τα νέα που θα ληφθούν, μετά την προγραμματισμένη της έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο και αφορούν νέες περικοπές συντάξεων. Η Ελλάδα θα τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση μέχρι να ξεχρεώσει το 75% των υποχρεώσεων της, ωστόσο η «κηδεμονία» το πιθανότερο να συνεχιστεί για πολλά χρόνια τόνισε ο Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χαρδούβελης μια και δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

της Ελενας Ερμείδου

Οι κυβερνήσεις τόνισε γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά το που οδηγεί η μη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν μεταρρύθμισαν το σύστημα, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι πιέσεις μέχρι και να υλοποιηθούν οι αλλαγές που θα οδηγούσαν στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα έπρεπε να είχαν ασκηθεί από την τρόϊκα, η οποία γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα.

Η άρνηση αποδοχής του 3ου πυλώνα ασφάλισης, κάτι που είχε προταθεί από φορείς και επαγγελματικές ενώσεις θα είχε βοηθήσει να επιλυθεί μέρος του προβλήματος, εφαρμοστήκαν περικοπές χωρίς μελέτη με στόχο μόνο την μείωση των δαπανών και όχι την βελτίωση άλλων παραγόντων όπως η γήρανση του πληθυσμού που επιδρούν στην μακροπρόθεσμη διαμόρφωση των συντάξεων άλλων παροχών.

Τα ημίμετρα που ελήφθησαν στο ασφαλιστικό σύστημα αποτυπώνονται και στην μελέτη του ΟΟΣΑ για το 2017, όπου η Ελλάδα από 16,2% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2015, οι δαπάνες του Δημοσίου για το συνταξιοδοτικό  αναμένεται να μειωθούν σε 15,5% το 2020, 15% του ΑΕΠ το 2025 και 14,1% το 2035. Εξαιρετικά ασθενική μείωση από 17,4% που βρίσκονταν το 2013 και μετα από τόσες θύσιε που υπεβλήθη ο πληθυσμός.Και αυτό γιατί οι περικοπές κατ' αυτόν τον τρόπο δεν ήτο το ζητούμενο.

Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται σημαντικά από το δημογραφικό και δη τη μείωση των γεννήσεων, τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, με άμεσο αποτέλεσμα στο ύψος των πραγματικών παροχών.Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι άνθρωποι στο μέλλον θα ζουν περισσότερο και για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη θα πρέπει είτε να καθυστερήσουν την συνταξιοδότησή τους ή να συνεχίσουν να δουλεύουν, και μετά την συνταξιοδότηση τους.

Στην Ευρώπη λειτουργεί στο σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης και σε κάποιες χώρες πολύ προηγμένες και το σύστημα τεσσάρων πυλώνων ασφάλισης ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Στην Ελλάδα μέτρα δυστυχώς όπως τόνισε ο κος Γ. Χαρδούβελης δεν έχουν ληφθεί και λόγω των εύκολων αποφάσεων «η Ελλάδα με το ασφαλιστικό θα βρίσκεται υπό κηδεμονία τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια».

H λύση βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν πολιτικό κόστος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις