Διεθνή

Το σχέδιο της Κομισιόν για παρεμβάσεις στην ενέργεια – Που θα επιβληθεί πλαφόν


Σημαντικές πτυχές του σχεδίου της Κομισιόν για τη θέσπιση πλαφόν στης τιμές της ενέργειας φέρνουν στη δημοσιότητα Reuters και Bloomberg. 

Το σχέδιο έχει πολλά κοινά στοιχεία με το μοντέλο που εφαρμόζει από τον Αύγουστο η Ελλάδα, καθώς προβλέπει επιβολή πλαφόν στα κέρδη από τις φθηνότερες τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος και επιστροφή της διαφοράς στους καταναλωτές μέσω επιδότησης. Το πλαφόν θα επιβάλλεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δε βασίζονται στο φυσικό αέριο, όπως, πυρηνικοί σταθμοί, ΑΠΕ, ηλιακά και αιολικά πάρκα, που χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου.  Εξαιρείται δηλαδή από τα μέτρα η παραγωγή με φυσικό αέριο, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για πλαφόν στην τιμή του.

Σύμφωνα με το κοινοτικό έγγραφο η επιβολή του πλαφόν έχει διττό στόχο: πρώτον τον διαχωρισμό των εμπορικών αποδόσεων της ηλεκτροπαραγωγής από την τρέχουσα τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δεύτερον να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων τα οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, με κύριο μέλημα πάντως τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

Οι προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το έγγραφο. Αυτό σημαίνει περιορισμό της κατανάλωσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εφαρμογή της ληφθείσας απόφασης για τον περιορισμό χρήσης του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα