Τράπεζες

Το σχέδιο της Alpha Bank για ανάπτυξη και κερδοφορία


Ταχεία ανάπτυξη των εργασιών με μεγάλη αύξηση χορηγήσεων, κατάκτηση μεριδίου 25% στην ελληνική αγορά, ενίσχυση της κερδοφορίας και δραστική μείωση των κόκκινων δανείων είναι οι βασικοί στόχοι που τίθενται στο νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, το οποίο παρουσίασε σήμερα σε διεθνείς επενδυτές και αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. 

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι θα δοθούν νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, θα δημιουργηθούν υπεραξίες άνω των 2 δισ. για τους μετόχους και από το 2023 θα διανέμεται μέρισμα, θα γίνουν επενδύσεις στο real estate, σε συστήματα πληρωμών, σε νέες τεχνολογίες και στο bankassurance.

Στρατηγική επιλογή αποτελεί επίσης η ενίσχυση της θυγατρικής τράπεζας στη Ρουμανία και η περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της με χορηγήσεις νέων δανείων 2 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Ιστορική ευκαιρία

Τα 800 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν με την ΑΜΚ, θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών και σε νέες χορηγήσεις, δεδομένου ότι η Alpha Bank διαθέτει ήδη επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει τις ζημιές από την εκκαθάριση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 Στο επίκεντρο  του σχεδιασμού βρίσκεται η αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με χορηγήσεις στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό..
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν «μοναδική ευκαιρία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το τραπεζικό σύστημα». Στόχος της Alpha Βank είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με τις ίδιες χορηγήσεις, να αποκτήσει μερίδιο που θα ξεπερνά το 25% στις χρηματοδοτήσεις έως το 2024.

«Ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία και στιγμή για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική και έχουμε την ευκαιρία να αυξηθεί το ΑΕΠ βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, συνδυασμένου με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

 Τα 10 points

Οι επιμέρους στόχοι της τράπεζας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Μείωση κόκκινων δανείων κατά 8,1 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. αρχικά) μέχρι το 2022. Δηλαδή μείωση κατά 90%, μέσω προγράμματος Ηρακλή και εσωτερικής διαχείρισης. Στόχος να μειωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 2% μέχρι το 2024.

2. Αύξηση των χορηγήσεων με νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης και δημιουργία παράλληλων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την πραγματική οικονομία. 

3. Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 17% μέχρι το 2024
4. Αύξηση κατά 9% των εσόδων από wealth management, τραπεζοασφάλειες, συμβουλευτική σε επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και από νέες τεχνολογίες στα συστήματα πληρωμών

5. Ανάπτυξη εργασιών και νέες επενδύσεις στη Ρουμανία, με στόχο την επίτευξη ετήσιας αύξησης κερδών 11%. Αυτό θα συμβάλει σε αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 10%.
6. Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

7. Πώληση των δραστηριοτήτων πιστωτικών καρτών μέχρι το τέλος του έτους.
8. Πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Μ. Βρετανία, που θα αποφέρει κεφαλαιακό όφελος περίπου 800 εκατ. ευρώ (λόγω μείωσης κινδύνων)
9. Διεθνής στρατηγική συνεργασία στο real estate, με κεφαλαιακό όφελος 400 εκατ. ευρώ.
10. Αύξηση του δείκτη συνολικών κεφαλαίων και CET1 στο 18,3% και 15,6%, αντίστοιχα (έναντι εποπτικών ορίων 14,5% και 9,7%).

Η τράπεζα θα προχωρήσει εντός του 2021 στην έκδοση senior preferred ομολόγου. Επιπλέον θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της με κινήσεις όπως το joint venture με τον όμιλο Nexi στην εκκαθάριση συναλλαγών (POS) και η σύμπραξη με ισχυρό partner στην αξιοποίηση ακινήτων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης