Τράπεζες

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα δάνεια


Έρχονται ρυθμίσεις δανείων για υγιείς επιχειρήσεις, νέα παροχή ρευστότητας και παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, να μην «κοκκινϊσουν» τα δάνεια υγιών επιχειρήσεων και να προστατευθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες, υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκλείοντας όμως κάθε ενδεχόμενο γενικής παύσης της εξυπηρέτησης των δανείων, παρότι αντίστοιχο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία.

Είναι η "απάντηση" στις  προτάσεις-παραινέσεις της κυβέρνησης για προσωρινό πάγωμα των δανείων, που θα απάλλασσε προσωρινά τους δανειολήπτες - νοικοκυριά και επιχειρήσεις - από την υποχρέωση καταβολής δόσεων.

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, όπου χαράχθηκε η στρατηγική για τη διαχείριση της κρίσης, και αργότερα ενημέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου για το σχεδιασμό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δεν περιλαμβάνει το «πακέτο» των τραπεζιτών είναι κάποιου είδους moratorium στην πληρωμή δόσεων των δανείων μέχρι να ξεπερασθεί η αναταραχή. Το μέτρο έχει εφαρμοσθεί στην Ιταλία, αλλά με την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, ώστε να εκμηδενισθεί ο κίνδυνος να υποστούν απώλειες από την προσωρινή παύση πληρωμών.

Επιπλέον, κρίνεται άκρως επικίνδυνο να ενεργοποιηθεί κάποιο γενικό μέτρο διακοπής της πληρωμής δόσεων στη χώρα μας, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη και πολύ χαλαρή κουλτούρα πληρωμών.

Χρηματοδότηση και διευθετήσεις δανείων

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν διαθέτει εργαλεία για να ανακουφίσει την οικονομία σε περίοδο ακραίας εξωγενούς διαταραχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση των αποφάσεων που έλαβε χθες η EBA, σύμφωνα με τις οποίες θα αντιμετωπισθούν με ελαστικότητα οι ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις δανείων που θα γίνουν από τις τράπεζες σε υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας προσωρινά, λόγω των συνεπειών της επιδημίας.

Η EBA έδωσε στις εθνικές εποπτικές αρχές τη δυνατότητα να κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων ευελιξίας που δίνουν οι κανονισμοί εποπτείας, με βασική κατεύθυνση να μην κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων, που θα αναχρηματοδοτηθούν όσο θα διαρκεί η κρίση, κάτι που σημαίνει ότι και οι τράπεζες θα αποφύγουν το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων.

Έτσι, από την Δευτέρα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν δουλειά για να διευκολύνουν τους καλούς πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Ομως αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οδηγούμαστε σε γενικευμένη αναδιάρθρωση υποχρεώσεων ακόμη και για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πριν το ξέσπασμα της κρίσης σοβαρά προβλήματα και δεν κρίνονται ως βιώσιμες.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το νέο μεγάλο «πακέτο» στοχευμένης χρηματοδότησης επιχειρήσεων (TLTRO), που αποφασίσθηκε χθες από την ΕΚΤ. Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και, εφόσον  πιάνουν τους στόχους που θα έχουν συμφωνηθεί με την ΕΚΤ, να αναχρηματοδοτούνται για αυτά τα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο. Δηλαδή ουσιαστικά θα πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δανείζουν.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Πέρα από αυτά τα αμιγώς τραπεζικού χαρακτήρα μέτρα, σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμφωνήθηκε να γίνει μια προσπάθεια αλλαγής του χρόνου... έκρηξης της «βόμβας» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση θα ζητήσει από το Eurogroup την άδεια προκειμένου να παρατείνει για ένα τρίμηνο το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, που κανονικά λήγει τον Απρίλιο, ώστε να μην «σκάσει» η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών μέσα στον Μάιο, όταν ακόμη η οικονομία θα δοκιμάζεται από τις παρενέργειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα