Στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής εδραιώνεται η σκοτεινή υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor 1, καθώς ο ισοβίτης επιχειρηματίας Ευθύμιος Γιαννουσάκης προσήλθε το πρωί για νέα κατάθεση στην Εισαγγελία Πειραιά, στον απόηχο της θορυβώδους συζήτησης στη Βουλή, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να καταδείξει ότι το μοναδικό σοβαρό πολιτικό θέμα είναι οι επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Η έρευνα της Δικαιοσύνης για το Noor 1 βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου σε ένα κρίσιμο σημείο, κάτι που εξηγεί και το νέο θόρυβο που φθάνει ως το πολιτικό σκηνικό. Οι αρχές επιχειρούν να ακολουθήσουν τις διαδρομές του χρήματος (“follow the money”, κατά τη γνωστή αμερικανική μεθοδολογία), για να φθάσουν στους χρηματοδότες της μεγαλύτερης επιχείρησης διακίνησης ηρωίνης στην Ελλάδα.
Ο ισοβίτης Γιαννουσάκης έδωσε στις 25 Ιανουαρίου νέα κατάθεση και παρέδωσε σε δύο προανακριτικούς υπαλλήλους τα τραπεζικά εμβάσματα που εστάλησαν στην εταιρία του την κρίσιμη περίοδο της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών.
Το αντίγραφο του εταιρικού λογαριασμού της εταιρείας του, G-TANKERS, με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκάλυψε μεταφορές σημαντικών χρηματικών ποσών από αρκετές εταιρείες, μερικές εκ των οποίων συνδέονται με ήδη καταδικασμένους για την υπόθεση του Noor 1. Τα μεγαλύτερα εμβάσματα αυτής της λίστας προέρχονται από τις εταιρείες EXPRESS ENERGY GREECE (409.962 ευρώ) και HELENIC HULL CYPRUS (279.935 ευρώ).
Οι εισαγγελικές αρχές ήδη απηύθυναν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρχές των ΗΑΕ για τη συνέχιση της έρευνας. Από τις 10 Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ η Οικονομική Αστυνομία έχει αναφέρει στην Εισαγγελία ότι η εταιρεία του Γιαννουσάκη ελέγχεται για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών που στέρησε από το Δημόσιο φόρους και δασμούς άνω των 150.000 ευρώ (κακούργημα). Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οδηγήθηκε η Οικονομική Αστυνομία και στα γραφεία εταιρείας του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, όπου διενήργησε έλεγχο.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα, με αφορμή και τη σημερινή συμπληρωματική κατάθεση του ισοβίτη, είναι ποια στάση θα ακολουθήσει ο Γιαννουσάκης στο εξής, καθώς ήδη έχει κάνει πολλούς ελιγμούς, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ως προστατευόμενος μάρτυρας από τις αρχές.
Θα προσφέρει, άραγε, ο Γιαννουσάκης στις εισαγγελικές αρχές νέα στοιχεία που θα διευκολύνουν τους ελέγχους για να βρεθούν οι χρηματοδότες του Noor 1, ή θα κάνει πίσω; Θα αποκαλύψει, άραγε, η έρευνα των αρχών, ανεξάρτητα από τα νέα στοιχεία που θα μπορούσε να εισφέρει ο Γιαννουσάκης, κινήσεις «μεγάλων ψαριών» και να επηρεάσει σοβαρά τις πολιτικές εξελίξεις; Τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε...
«Σκευωρία»
Πάντως, ο εφοπλιστής, πρόεδρος του Ολυμπιακού και νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας σκευωρία εις βάρος του με βασικό οργανωτή τον Πάνο Καμμένο και με στόχο την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση λαθρεμπορίας ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η καταγγελλόμενη σκευωρία έχει πολιτική διάσταση, καθώς, όπως δήλωσε, «μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή προς τον σκοπό να εκβιαστώ και να παραμερίσω, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης».
Στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος έδωσε τη δική του απάντηση, πολιτικοποιώντας περισσότερο το θέμα. Κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «έρχεται να υπερασπιστεί έναν επιχειρηματία που εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη».
«Για πρώτη φορά μετά τη εποχή του Κοσκωτά, έχουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ταυτίζεται με έναν επιχειρηματία. Βοά η κοινωνία για τις σχέσεις Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη», τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Μπορείτε να έχετε σχέσεις με όποιον θέλετε, δεν μπορείτε όμως να τους παρέχετε ασυλία».
Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη, ενώ πρόσθεσε ότι όσα λέγονται από την πλευρά Μαρινάκη περί στοχοποίησης, άρχισαν μετά τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του επιχειρηματία.