Πολιτική

Σκάνδαλο πανάκριβων αρθροσκοπήσεων με ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δημόσιο


Η «Εφ. Συν» δημοσιεύει το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής με ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά και σε δύο ακόμη πρόσωπα


To πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων με ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για Δημόσιο από τις τιμολογήσεις δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως αναγράφεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, από τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις αποκόμισε ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Δημόσιο, ενώ αποδίδει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά, καθώς και σε δύο ακόμη πρόσωπα, τα οποία και εντάσσονται στο κάδρο των ευθυνών.

Το θέμα των αρθροσκοπήσεων είχε αναδείξει και παλαιότερα η εφημερίδα, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ξεκίνησε συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2014. Τότε επί κυβέρνησης Σαμαρά, υπεγράφη υπουργική απόφαση (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ ΩΧ5ΘΘ-ΖΤ3) με την οποία γίνεται αποδεκτή η απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014. Η υπουργική απόφαση φέρει τις υπογραφές του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου.
 
Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση γίνεται δεκτή η δυνατότητα διενέργειας της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, η οποία, όπως αναφέρεται, «δεν είναι μια νέα ιατρική μέθοδος αλλά ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδος, με τη μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλώσιμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ίδιας επιστημονικής διαδικασίας, ίδιων επιστημονικών ενδείξεων, ίδιας επιστημονικής ακρίβειας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής». 

Το κυριότερο όμως είναι η τελευταία φράση της υπουργικής απόφασης: «Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων», δηλαδή, αποζημιώνεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών» συνολικά 550 ασθενείς από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016 πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό για την ίδια συγκεκριμένη ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης γονάτου. Και όπως τονίζει η εφημερίδα ο γιατρός αυτός είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, χειρουργός Μάριος Σαλμάς. 

Την υπερκοστολόγηση είχε καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέταση υπερκοστολογείτο κατά τουλάχιστον 300% (1.500 ευρώ κόστιζε η μία), με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ για την αναφερόμενη περίοδο. 

Της υπουργικής απόφασης Μ. Βορίδη είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, με τον πρόεδρό του Παναγιώτη Σκανδάλακη να αποδέχεται την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να αναγνωριστεί η αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ιατρική εξέταση. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ιατρική πράξη, που κόστιζε 1.500 ευρώ, θα αποζημιώνεται πλέον με 150 ευρώ συν 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Σαλμάς είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα