Πολιτική

Το πρώτο μεταμνημονιακό crash test: Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεις


H πρώτη σημαντική διαπραγμάτευση στη μεταμνημονιακή περίοδο, ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα έχει ως κύριο αντικείμενο τα εργασιακά-αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πιθανότερη ημερομηνία έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, έχει προσδιοριστεί η 10η Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες, δηλαδή, μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ο πρωθυπουργός, βάσει των διαρροών από το Μαξίμου, θα παρουσιάσει ένα «πακέτο» παροχών και μέτρων με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και αντίκτυπο.

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα εντός του 2018, αξίωση η οποία συναντά -μέχρι στιγμής- την αντίδραση των Θεσμών.
Μείζον θέμα το οποίο θα απασχολήσει εντόνως κυβέρνηση και Θεσμούς, κατά τις πρώτες μεταμνημονιακές διαπραγματεύσεις, είναι αυτό της περικοπής ή όχι των συντάξεων (μέσω της προσωπικής διαφοράς), από το 2019. Η κυβέρνηση επιθυμεί την αναβολή εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια για να γίνει κάτι τέτοιο.

Επί τάπητος οι ιδιωτικοποιήσεις

Επί τάπητος θα τεθεί και η πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου 
 

Διαβάστε επίσης