Διεθνή

Το προσφυγικό «έκαψε» την Μέρκελ


 Σε δεινή θέση, ίσως τη δυσκολότερη από την ημέρα που ανέλαβε την Καγκελαρία της Γερμανίας, βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ. Η δεύτερη διαδοχική εκλογική ήττα για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, αυτή την φορά στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την Μέρκελ, η οποία διαπιστώνει ότι η πολιτική του ανοίγοντας προς τους πρόσφυγες, αποδείχθηκε καταστροφική για την ίδια και το κόμμα της CDU.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι ακολούθησε λάθος στρατηγική στο ζήτημα του προσφυγικού και αυτό κόστισε πολιτικά στην ίδια. Αλλωστε τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών καταδεικνύουν ότι οι Γερμανοί στρέφονται σε άλλες λύσεις, όπως το αντιμεταναστευτικό κόμμα Ενναλακτική για τη Γερμανία.

Το AfD όπως αποκαλείται συγκέντρωσε το 14,2% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, έχοντας ως κύρια ρητορική το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που, συγκεντρώνοντας το 14,2% των ψήφων, κατάφερε να σπάσει ένα μεταπολεμικό ταμπού: να εγκαταστήσει στο γερμανικό πολιτικό τοπίο έναν σχηματισμό της λαϊκιστικής δεξιάς ο οποίος σε ορισμένους τομείς φλερτάρει με τις θέσεις της άκρας δεξιάς.