Πολιτική

Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη


Αποτελέσματα μεγάλης έρευνας από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης

Εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις τουριστών σε Χανιά και Ηράκλειο που φτάνουν στο νησί με πτήσεις charter, αλλαγές στον τόπο προέλευσης των τουριστών, ειδικά σε ότι αφορά στα Χανιά, και στοιχεία για το προφίλ του τουρίστα που καταφθάνει στο νησί, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:

- Αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών με charter στην Κρήτη κατά 11,1% (Χανιά: 10,1% και Ηράκλειο 11,5%) για το πρώτο επτάμηνο του 2016

- Μεγάλη αύξηση των Βρετανών στο αεροδρόμιο Χανίων κατά 39% και των Ρώσων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κατά 32%.

Προφίλ αλλοδαπού τουρίστα:

Ηλικίας 25-64 ετών, υψηλού εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου, προτιμάει οικογενειακές διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία για 8-9 ημέρες στις περιοχές του Πλατανιά, Αγίας Μαρίνας και Πόλης Χανίων, απολαμβάνοντας τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, την Κρητική κουζίνα και φιλοξενία. 

Μένει απόλυτα ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του καταλύματος και των χώρων εστίασης, χρησιμοποιεί ευχάριστα για τις μετακινήσεις του τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνει πολυήμερη χρήση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων/μηχανακιών, εκφράζοντας όμως τα παράπονα του για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης. 

Προβαίνει στην αγορά αγροτικών τοπικών προϊόντων, κυρίως κρασιού, φυσικού χυμού πορτοκάλι, ελαιόλαδου και τοπικών τυριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του το δαπανά σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και Σούπερμαρκετ. 

Είναι πολύ πιθανόν να ξαναεπισκεπτεί τη Δυτική Κρήτη, ενώ θα συστήσει ανεπιφύλακτα την περιοχή σε συγγενείς και φίλους ως προορισμό για χαλάρωση.

Αναλυτικά

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2016, σημειώνονται 543 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας μία σημαντική αύξηση της τάξεως του 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή παρατηρείται από όλες τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν οι Βρετανοί με ένα πολύ υψηλό ποσοστό αύξησης που φτάνει το 39%, κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Δανούς και πλησιάζοντας τους Νορβηγούς και Σουηδούς, με αποτέλεσμα να φιγουράρουν έπειτα από πολλά χρόνια, στις πρώτες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 65% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, σημειώνεται επίσης σημαντική αύξηση των συνολικών αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 11,5% το πρώτο επτάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία οφείλεται στην άνοδο όλων των κύριων εθνικοτήτων που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου και κυρίως των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 32%, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, αν αναλογιστούμε τη μεγάλη πτώση που παρουσίασαν τα τελευταία δύο χρόνια στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και τις συνεπακόλουθες απώλειες στην τοπική οικονομία, αφού μεταξύ άλλων οι Ρώσοι τουρίστες είναι και υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Γενικότερα, για το πρώτο επτάμηνο του 2016, η Κρήτη σημείωσε μια αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στην περιφέρεια με charter κατά 11,1%, η οποία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), περιορίστηκε στο 6,4%. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του μικρού ποσοστού αύξησης, έπαιξε η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Λέσβου, Σάμου και Κω, όπου σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις κατά 63%, 30% και 16%, αντίστοιχα.    

Που αρέσει στους τουρίστες να μένουν, που ξοδεύουν τα χρήματά τους

Σ’ ότι αφορά την έρευνα που διεξάγεται στο αεροδρόμιο Χανίων, οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους, είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-64 ετών, υψηλού μορφωτικού αλλά και εισοδηματικού επιπέδου αφού ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι πάνω από 60.000 ευρώ. Έξι στους δέκα τουρίστες έχουν ξαναεπισκεπτεί τη Δυτική Κρήτη, ενώ εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες δηλώνουν όχι μόνο ότι θα ξαναέρθουν, αλλά θα προτείνουν την περιοχή ανεπιφύλακτα σε συγγενείς και φίλους. 

Η Δυτική Κρήτη, χαρακτηρίζεται ως οικογενειακός προορισμός για χαλάρωση, απολαμβάνοντας τις παραλίες/θάλασσα, μέσα σε ένα πολύ φιλικό και ζεστό περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώνεται από την Κρητική φιλοξενία και τη σχέση τους με τους ντόπιους κάτοικους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά, Αγίας Μαρίνας και των Χανίων κατά μέσο όρο μεταξύ 8-9 ημέρες, ανάλογα με την εθνικότητα, ενώ συνεχίζεται η τάση μετακίνησης τους προς ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλότερης κατηγορίας.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το 9% των αλλοδαπών τουριστών, χρησιμοποίησε την υπηρεσία AirBnB για να κάνει κράτηση του ξενοδοχειακού του καταλύματος, ποσοστό πολύ ψηλότερο σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με μέσο όρο χρήσης 8 ημερών, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση  κάνουν χρήση των λεωφορείων και ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους, εκφράζοντας όμως παράλληλα, τη δυσαρέσκεια τους για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους αλλοδαπούς τουρίστες αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μοναστήρια, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το Ελαφονήσι μετά από κυριαρχία 5 ετών, που αποτελούσε κορυφαίο προορισμό για τους επισκέπτες.

Αναφορικά με την αγορά τοπικών αγροτικών προϊόντων, το κρασί, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τα τοπικά τυριά συνεχίζουν και φέτος να προτιμώνται περισσότερο από τους αλλοδαπούς τουρίστες. Εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, οκτώ στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, για τις οποίες εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση και σε Σουπερμάρκετ, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση. 

Τέλος, το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του ΜΑΙΧ, συνεχίζει και φέτος την έρευνα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Αρχαία Απτέρα σχετικά με την ικανοποίηση επισκεψιμότητας και σκιαγράφησης του προφίλ των επισκεπτών, αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν με το πέρας της τουριστικής περιόδου.   

 

 

*Οι αριθμοί και τα ποσοστά που παρουσιάζονται στην αναφορά αυτή υπολογίστηκαν με τα στοιχεία αποκλειστικά του πρώτου επταμήνου 2016 και ενδέχεται να διαφοροποιηθούν με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, συμμετέχει επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις