Τουρισμός

Το President φεύγει από το ΧΑ- Οι μικρομέτοχοι στα δικαστήρια


Αλλη μία εταιρεία του ΧΑ βρίσκεται στην “έξοδο” και ετοιμάζεται να αποχωρήσει με όρους που προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των μικρομετόχων-επενδυτών.

Πρόκειται για την ΓΕΚΕ, ιδιοκτήτρια του President, του πιό κερδοφόρου μεγάλου ξενοδοχείου της Αθήνας. Οι μεγαλομέτοχοί της (οικογένεια Γ. Κεφάλα) έχουν συγκεντρώσει  το 93,4% των μετοχών και κινούν τώρα τις τελικές διαδικασίες για να την αποσύρουν από το ΧΑ. Κατέθεσαν δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές (6,6%) που βρίσκονται σε διασπορά, προσφέροντας τίμημα 5,75 ευρώ ανά μετοχή.

Αυτό είναι που προκαλεί την αντίδραση των μικρομετόχων, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν επιλογή, καθώς οι μεγαλομέτοχοι με το 93,4% μπορούν ούτως ή άλλως να βγάλουν την εταιρεία από το χρηματιστήριο.

Χαμηλό τίμημα

Οι μικρομέτοχοι θεωρούν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την καθαρή θέση και την αγοραία αξία της εταιρείας.

Τα 5,75 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχούν σε συνολική αξία εταιρείας 48,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μόλις 3% υψηλότερο από την καθαρή θέση (εσωτερική λογιστική αξία) της ΓΕΚΕ/President και σαφώς χαμηλότερο από την αγοραία αξία του ξενοδοχείου και της επιχείρησης.

Το τίμημα των 5,75 ευρώ είναι επίσης 50% χαμηλότερο από την τιμή εισαγωγής της μετοχής στο χρηματιστήριο: Η ΓΕΚΕ είχε εισέλθει στο ΧΑ τον Σεπτέμβριο του 2000 με δημόσια εγγραφή. Η τιμή διάθεσης ήταν 11,74 ευρώ.

 Επισημαίνεται ότι επί δυο δεκαετίες το President είναι κερδοφόρα επιχείρηση -με εξαίρεση την περυσινή χρήση λόγω πανδημίας.
Η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 47 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 4,2 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Την τελευταία 10ετία, σε συνθήκες οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης έχει δώσει στους μετόχους της 31,7  εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Η απόδοση αυτή ανεβάζει περαιτέρω την αποτίμηση της εταιρείας.

Ομάδα μικρομετόχων έχει συνασπισθεί και προσφεύγει στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι το προσφερόμενο τίμημα των 5,75 ευρώ δεν είναι “εύλογο και δίκαιο” και ότι πρέπει να αναπροσαρμοσθεί.

 Αναμένεται νομική μάχη, η οποία θα λήξει με μικρή αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα