Πολιτική

Το πολιτικό «αποτύπωμα» Τσίπρα στη ΔΕΘ


Άνοιγμα στη μεσαία τάξη, συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανάδειξη των πολιτικών διαφορών με τη ΝΔ, αποτέλεσαν τις στοχεύσεις του πρωθυπουργού

Το πολιτικό «αποτύπωμα» που άφησε η παρουσία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε ως βασικές «προσλαμβάνουσες», το ισχυρό άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη (ελεύθερους επαγγελματίες), τη προσπάθεια συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση κοινωνικών μέτρων με αριστερό πρόσημο και την ενίσχυση των ιδεολογικών-πολιτικών διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία.

Η μεσαία τάξη και δη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θεωρούνται ως προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του κεντρώου και του κεντροδεξιού χώρου, βρέθηκαν στο «σκόπευτρο» του Αλέξη Τσίπρα. Η ενίσχυση της εκλογικής δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ με ψηφοφόρους που προέρχονται από τον εν λόγω χώρο, είναι ένα από τα ζητούμενα για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό. 
Ο τελευταίος, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αποτέλεσαν μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αδικία.

Το πακέτο κοινωνικών μέτρων ή μέτρων ελάφρυνσης όπως αρέσκεται να τα αποκαλεί ο πρωθυπουργός, αποτελεί τη «σφραγίδα» πιστοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι θα μετατοπίσει προς τα αριστερά το μείγμα πολιτικής, ικανοποιώντας έτσι το εσωτερικό του κόμματος, που ζητούσε-μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων-στροφή προς πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο.

Ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ

Ο τρίτος «πυλώνας» των πρωθυπουργικών αναφορών, κατά τη διήμερη παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφορούσε τη Νέα Δημοκρατία. Σε συνέχεια της ρητορικής που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία, τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο-όπου επανάλαβε ότι εκφράζει το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα- όσο και στο αμιγώς πρακτικό, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προγράμματα κυβέρνησης-ΝΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές. «Τα δύο προγράμματα είναι η μέρα με τη νύχτα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε

«η ΝΔ θέλει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και όχι το αναδιανεμητικό. Έτσι όσοι γνώρισαν χρόνια ανεργίας δεν θα έχουν δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη. Η κυβέρνηση πήγε σε ένα σύστημα στο οποίο διορθώνονται οι αδικίες. Η ΝΔ θέλει μείωση όλων των εισφορών στο 15% και αυτό θα δημιουργήσει τρύπα δυο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα