ΕΥΖην

Το πνεύμα του μελισσιού: Το Benidorm μέσα από τον φακό του Alfons Cabrera


Ο Καταλανός φωτορεπόρτερ Alfons Cabrera καλύπτει κυρίως συγκρούσεις πολιτικών ομάδων, αλλά απολαμβάνει την αρχιτεκτονική και το να τραβά φωτογραφίες κτηρίων.

Προσφάτως, παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών απεικονίζοντας τις μπρουταλιστικές και ρασιοναλιστικές προσόψεις των κτηρίων του Benidorm, μια μικρής πόλης λίγες ώρες έξω από τη Βαρκελώνη· μιας πόλης γνωστής σήμερα όχι μόνο για τη δυσανάλογη ανάπτυξή της και τον προσανατολισμό της στον μαζικό τουρισμό, αλλά και για την ακραία αστικοποίηση και την κιτς αισθητική της.

Το Benidorm είναι προϊόν της μερικής χαλάρωσης του απομονωτισμού του καθεστώτος Φράνκο, όταν για να εισρεύσει χρήμα στη χώρα επελέγη η λύση του τουρισμού «ήλιος και άμμος». Το Benidorm, από ένα μεσογειακό χωριουδάκι έγινε μια διεθνούς φήμης πόλη-θέρετρο με ουρανοξύστες και πληθυσμό που αιωρείται μεταξύ 150.000 και 400.000 ψυχών.

Ο Cabrera τραβούσε τις φωτογραφίες από το επίπεδο του δρόμου, αν ήταν κατάλληλη η γωνία και εμπόδια ή δέντρα δεν χαλούσαν το αποτέλεσμα, αλλά δεν δίσταζε να σκαρφαλώνει όποτε παρίστατο ανάγκη (https://www.instagram.com/p/CQTb3DRD1vE/).

«Είναι μόνον πέντε ώρες μακριά από τη Βαρκελώνη, αλλά κάθε χρονιά όποτε είχα ευκαιρία να ταξιδέψω και να δουλέψω στο εξωτερικό κατέληγα να πηγαίνω σε μια ξένη χώρα για να δουλέψω με θέμα μια κοινωνική ή πολιτική σύγκρουση. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όμως, λόγω της πανδημίας του 2020 ήταν η τέλεια δικαιολογία επιτέλους να πάω με αυτοκίνητο στο Benidorm».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα