Πολιτική

Το πετρέλαιο, οι τράπεζες και ο Αριστοτέλης


Πριν από ένα χρόνο, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έκανε μια απρόβλεπτη κίνηση, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο υποχωρούσε λόγω αυτής της πτώσης, λίγες ώρες αργότερα αύξησε το βασικό της επιτόκιο. Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η Wells Fargo, η JP Morgan και η Citigroup, έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικά αποθεματικά για τις αναμενόμενες απώλειες των δανείων τους, προς τον κλάδο εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου.

Του Άγη Δήγκα

Τα παραπάνω παραδείγματα χωρών που έχουν βασίσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας τους, στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαιοειδών, καταδεικνύει την δυνατότητα που έχει το πετρέλαιο να επηρεάζει νομισματικές και τραπεζικές πολιτικές, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse, Neville Hill και James Sweeney, σε έκθεση τους προς επενδυτές, επισημαίνουν ότι το φθηνό πετρέλαιο θα προκαλέσει αποκλίσεις νομισματικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 40%, θα οδηγήσει σταδιακά στην δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) στην τελευταία έκθεση της «Commodities Markets Outlook 2016», μείωσε την πρόβλεψη της για το αργό πετρέλαιο από τα $46 στα $37 ανά βαρέλι. Άλλες μελέτες αναφέρουν πτώση ακόμα και στα $27.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφωνόνται πέριξ των $32 το βαρέλι ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινείται και το brent στο Λονδίνο. 

Επιπρόσθετα, ένας κλάδος που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομία του πετρελαίου και αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία, είναι οι αγοροπωλησίες των τάνκερ. Αρκετές ναυτιλιακές που είχαν επενδύσει σε αυτό τον τύπο πλοίου, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα πρόβλημα, που με την σειρά τους θα δημιουργήσουν σοβαρότατους τριγμούς στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων.

O Αριστοτέλης μίλησε για την «ετερογονία των σκοπών», επισημαίνοντας τις απροσδόκητες εξελίξεις στην πορεία μιας ιδέας ή μιας πολιτικής. H εκκίνηση δεν προδικάζει πάντοτε το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν μένει να παρακολουθήσουμε τις απροσδόκητες εξελίξεις που θα επιφέρει ένα φαινομενικά ασύνδετο γεγονός, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, στο νομισματικό και τραπεζικό κλάδο, τα επόμενα χρόνια.

 

*Ο Άγις Δήγκας είναι ενεργειακός αναλυτής, απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., έχει κάνει σεμινάρια πάνω στην ενεργειακή οικονομία και πολιτική, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων πάνω στην ενεργειακή διπλωματία και ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις