Οικονομία

Οι φοροελαφρύνσεις για το 2022 - Τι ισχύει για εισφορές, συντελεστές ΦΠΑ και e-αποδείξεις


Το πακέτο φοροελαφρύνσεων για το 2022, το οποίο πρωτοαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στον προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά και ψηφίστηκε λίγο πριν το κλείσιμο του 2021. Η γκάμα των φοροελαφρύνσεων ακουμπά τις ασφαλιστικές εισφορές, όπου επεκτείνεται το «κούρεμά» τους και παρατείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, συμπεριλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις αλλά και σε συντελεστές ΦΠΑ, ενώ σχετίζεται και με τα κίνητρα-μπόνους που δίνονται για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σημείο αναφοράς των φοροελαφρύνσεων που θα ισχύσουν το 2022, αποτελεί η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Άμεσα επωφελούμενοι από το εν  λόγω μέτρο, είναι ασφαλώς οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι), οι αγρότες, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης σημαίνον μέτρο είναι η διατήρησης της μείωσης των ασφαλιστικών κατά τρεις μονάδες, για τον ιδιωτικό τομέα, και το 2022, γεγονός που ωφελεί τους εργαζόμενους σ’ ό,τι αφορά το μισθολογικό τους κέρδος.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση, ενώ στο πακέτο εμπεριέχεται και έκπτωση 200% από τα ακαθάριστα έσοδα για «πράσινες» δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ψηφιοποίηση.

Επιπρόσθετα παρατείνεται η ισχύς των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ακόμη από τον Ιανουάριο, μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Το συγκεκριμένο τέλος καταργείται πλήρως για τους νέους έως 29 ετών.

Στο πακέτο επίσης περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Η συνέχιση και μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, καθώς και στο 55% από 100% της προκαταβολής για τα φυσικά πρόσωπα
  • Η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10% του συνολικού λογαριασμού) έως και τον Ιούνιο του 2022.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τη δέσμευση του ΥΠΟΙΚ, για τη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν φέτος στις νέες ζώνες αντικειμενικών αξιών.
  • Η παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε σχολές χορού, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Φορολογικά κίνητρα και εκπτώσεις για τις e-αποδείξεις

Η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα, αποτελεί μια από τις πτυχές του πακέτου των φοροελαφρύνσεων. ‘Εξτρα έκπτωση έως 5.000 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σημαντική αύξηση του ποσού των κερδών από τη φορολοταρία και ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος, αποτελούν τις βασικές φορολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τις e-αποδείξεις και θα εφαρμοστούν το 2022.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα