Άμυνα & Διπλωματία

Το παιχνίδι της Τουρκίας: Μορατόριουμ στο Αιγαίο, επιθετικότητα στην Κύπρο 


Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του μορατόριουμ ενός μηνός για έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εξέδιδε NAVTEX για αποστολή του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα  δεν είναι διατεθειμένη να εγκαινιάσει μιά νέα φάση καταλλαγής, μακριά από προκλήσεις και επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων. 

Η αρχική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις νέες έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ (ανατολικά της Αμμοχώστου, που σύμφωνα με τη NAVTEX θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου), χαρακτηρίστηκε από πνεύμα αποστασιοποίησης-προφανώς για να μην ανέβουν πάλι οι τόνοι μετά το μορατόριουμ-θυμίζοντας την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974: «Η Κύπρος κείται μακράν».  

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας χθες βράδυ (28/7) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, για την αποστολή του Barbaros στην Κύπρο, δήλωσε: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά. Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis».

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις ότι η Τουρκία θα διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, ο Α. Διακόπουλος έκανε λόγο,  για επισημοποίηση της αποκλιμάκωσης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις» τόνισε, εκτιμώντας πάντως πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον κλιμάκωση. «Κατά τη γνώμη μου ο Ερντογάν θα κρατήσει τον λόγο του», είπε. 

Διάλογος, με ποιά ατζέντα;

Ένα άλλο κομβικό ζήτημα, που προκύπτει έπειτα από την πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναστολή των ερευνών σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, είναι το αντικείμενο του διαλόγου

Για την Ελλάδα παγίως το μόνο θέμα που υφίσταται για συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Άγκυρα επιδιώκει την εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση θεωρώντας ανοιχτά όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες, στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου κλπ). 

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στην «Μιλιέτ» ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι για την Τουρκία «κόκκινη γραμμή». 

Συνεπώς, για την Ελλάδα υπάρχει ο κίνδυνος αν ο διάλογος ξεκινήσει με διευρυμένη ατζέντα και εφόσον δεν καταλήξει σε συμφωνία -που είναι το  πιθανότερο ενδεχόμενο-να καταγραφούν επισήμως ως «γκρίζες ζώνες» μιά σειρά ζητημάτων

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις