Πολιτική

Το «μαύρο» σενάριο που τρομάζει τις αγορές


Οι φόβοι πολύμηνης παράτασης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις «χτυπούν» μετοχές-ομόλογα. Οι επενδυτές περιμένουν «σήμα» από το αυριανό Euro Working Group.

 

Έντονη νευρικότητα προκαλεί στις αγορές η παρατεινόμενη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση, που φέρνει στο προσκήνιο ένα «μαύρο» σενάριο πολύμηνης και ταραχώδους καθυστέρησης, με ορίζοντα τον Απρίλιο ή και τον Ιούνιο του 2017.

Προς το παρόν, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές και τραπεζικά στελέχη, η ανησυχία παραμένει σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ σημειώνει απώλειες άνω του 2%, με την πτώση του τραπεζικού δείκτη να πλησιάζει το 6%, ενώ και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πλησιάσει σήμερα το 7,30%, ενώ λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει χαμηλότερα και από το 6,50%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων προχωρούν σε μείωση θέσεων στην Ελλάδα, χωρίς προς το παρόν να κινούνται υπό το κράτος πανικού, καθώς περιμένουν τις εξελίξεις στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group, για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της αυριανής συνεδρίασης εστιάζεται λιγότερο στα τρέχοντα θέματα της διαπραγμάτευσης και πρωτίστως στο θέμα που έχει ανακύψει με το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η οποία σχεδόν απροκάλυπτα αποδοκιμάσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και προκάλεσε έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Λήγει το "εμπάργκο";

Από την οπτική των αγορών, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτό που ενδιαφέρει είναι να φανεί αν το «εμπάργκο» στα μέτρα για το χρέος θα παραταθεί, ή αν το Euro Working Group θα κρίνει ότι οι παροχές Τσίπρα δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, άρα θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλα εμπόδια η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, αν δεν διευθετηθεί το θέμα στο EWG και παραπεμφθεί για συζήτηση από τους υπουργούς Οικονομικών, αυτό θα αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς θα γίνει ορατός ο κίνδυνος να αποπροσανατολισθεί η συζήτηση στις 26 Ιανουαρίου από την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και οι υπουργοί να αναλωθούν σε αντιπαραθέσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και την αξιολόγηση των παροχών Τσίπρα.

Αντίθετα, αν κλείσει οριστικά το θέμα με τις παροχές στο επίπεδο του EWG, η αγορά θα λάβει το μήνυμα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αφήνουν κατά μέρος τις συζητήσεις για κατά βάση ανούσια, αλλά πολιτικά φορτισμένα θέματα, ώστε να διατηρηθούν «ζωντανές» οι ελπίδες για το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί το «μαύρο» σενάριο της πολύμηνης καθυστέρησης θα αρχίσει να γίνεται ορατός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αγορές στην Ελλάδα.

Το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου δεν προσφέρεται για σοβαρές αποφάσεις από το Eurogroup, καθώς διαλύεται η ολλανδική Βουλή για τις εκλογές του Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η συμφωνία για την αξιολόγηση θα κλείσει τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται και το οριακό σενάριο για τον Ιούνιο, όταν πια η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από άκρως πιεστικές συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις