Κοινωνική Ευθύνη

Το «mall» κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Κυψέλη


Ένα νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο αγοράς εγκαινιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο mall, απόρροια της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων και του Impact Hub Athens που θα το διαχειρίζεται. 

Όσον αφορά τα κριτήρια της επιλογής των πρώτων 8 καταστημάτων -από τα 35 που κατέθεσαν προτάσεις- ήταν η βιωσιμότητα, ο κοινωνικός αντίκτυπος και η σχέση που φαίνεται να έχει η ομάδα εργασίας με την γειτονιά της Κυψέλης.

«Είμαι υπερήφανος που σήμερα γιορτάζουμε το άνοιγμα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Της πρώτης αγοράς κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που αποτελεί διεθνές πρότυπο», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας οτι: «είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής μας, καθώς συνδυάζει τρεις βασικές επιδιώξεις μας: Να διασώσουμε εμβληματικά, εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης και να τα επιστρέψουμε στους πολίτες. Να αξιοποιούμε σωστά ευρωπαϊκούς πόρους, ξαναζωντανεύοντας ολόκληρες γειτονιές. Να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε καινοτόμες παρεμβάσεις μέσα από συμμετοχικές πρακτικές από κοινού με τους πολίτες και τους δημιουργικούς φορείς της πόλης»

«Κύρια επιδίωξή μας είναι όλοι να ζήσουν την θετική εμπειρία της καθημερινής λειτουργίας της Αγοράς. Οι κάτοικοι της Κυψέλης, οι πολίτες της Αθήνας και οι επισκέπτες της πόλης μας θα γνωρίσουν την Αγορά και θα έρθουν σε επαφή με τα νέα καταστήματα και τους διαχειριστές της. Θα ανακαλύψουν νέα προϊόντα, ωραίες ιδέες για δώρα, λουλούδια, παιχνίδια, ρούχα, εκλεκτά τρόφιμα, όπου κάθε αγορά έχει παράλληλα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και περιβαλλοντική συνείδηση. Οι τιμές είναι προσιτές, καθώς όλες οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσπαθούν μέσα από αυτό που κάνουν να είναι μεν βιώσιμες αλλά δεν έχουν στόχο το υπερκέρδος. Κατά το 80% το οποιοδήποτε κέρδος δημιουργεί ουσιαστικά νέες θέσεις εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες», τονίζει μεταξύ άλλων η κα Ελένη Λάμπρου, υπεύθυνη διαχειρίστρια του εν λόγω project.

Με στήριξη από την Ε.Ε

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στην συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συν Αθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε τον Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.

Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για την λειτουργία της Αγοράς - με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές. Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης του δήμου Αθηναίων υλοποιήθηκε αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013

Οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες που συστεγάζονται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι:

WISE GREECE

Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

FLOWER POWER

Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ

Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

BIOHIVE

Χυμοποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό για πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νία Ζώη υπεύθυνη του καταστήματος «οι εργαζόμενοί μας είναι άτομα από ευπαθείς ομάδες, όπως μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες κα. Επιδιώκουμε να δώσουμε μαθήματα φθηνής υγιεινής διατροφής, φυσικά δεν θα χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικά, ενώ με έναν χυμό θα δίνουμε δώρο άλλον έναν για ένα παιδί που βρίσκεται στο δρόμο της περιοχής ή γενικά έχει ανάγκη».

SECOND HAND SHOP ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. «Επιδιώκουμε οι πελάτες μας να είναι και προμηθευτές και αγοραστές. Εκτός δηλαδή από το γεγονός ότι μπορούν στο μαγαζί μας να βρούνε κάτι και να αγοράσουν σε πολύ χαμηλή τιμή μπορούν και να προσφέρουν ρούχα, βιβλία, παπούτσια, αντικείμενα σπιτιού, διακόσμησης που δεν θέλουν και δεν χρειάζονται» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευγενία Γιαννοπούλου, υπεύθυνη τομέα εμπορίας ειδών second hand του κοινωνικού συνεταιρισμού Αρχιπέλαγος.

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF - ΚΑΝΤΙΝΑ

Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

CREATORS OF COSMOS

Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

13μ2 ΓΚΑΛΕΡΙ-

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα».

Τα μαθήματα και οι υπηρεσίες ΕΕΛΛΑΚ

Μαθήματα ρομποτικής, προγραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από το πρόγραμμα Code and Create, για νέους, παιδιά και όποιον άλλο θα ήθελε να μάθει και να πειραματιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες.

The Danish Refugee Council

Προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσιών - κοινωνικών & νομικών, καθώς και πολυπολιτισμικές δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ευπαθής και όχι μόνο ομάδες, με σκοπό την ένταξη και την αλληλοκατανόηση της διαφορετικότητας.

Caritas Hellas 

Από μαθήματα ελληνικών, σε συμβουλευτική εργασίας, η Caritas προσφέρει συμβουλευτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

El Sistema Greece

Μαθήματα χορωδίας και κλασικών μουσικών οργάνων σε ομάδες με σκοπό την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, την ανάπτυξη κοινότητας και ομαδικών δεξιοτήτων για παιδιά 5-17 χρόνων από κάθε θρησκεία, εθνικότητα, υπόβαθρο.

Κυψέλη

 

Διαβάστε επίσης