Με Άποψη

Το Κίνημα Αλλαγής απέτυχε


Το πολιτικό εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, απέτυχε. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε τον επιταχυντή διάλυσης του πολιτικού φορέα, που δημιουργήθηκε με το όραμα επανασυγκρότησης μιας κραταιής και υπολογίσιμης κεντροαριστερής δύναμης, αλλά μετατράπηκε σ’ ένα ανεπιτυχές πολιτικό πείραμα, που βάθυνε την κρίση στον πολύπαθο χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ…

Τι ήταν το Κίνημα Αλλαγής; Ήταν η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτικό μανδύα και μέσω αυτού να καμουφλάρει τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Ήταν η ανάγκη να μετεξελιχθεί πολιτικά και να αποτελέσει τον φορέα προσέλκυσης κεντρώων και αριστερών δυνάμεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντροαριστερού μετώπου.

Αποτέλεσε το «όχημα» μέσω του οποίου ευελπιστούσε η ηγεσία του, ότι θα έβαζε φραγμό στην επιχειρούμενη επέλαση-επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.  

Τελικώς, το πείραμα του ΚΙΝ.ΑΛ έσκασε στα χέρια των εμπνευστών του. Απεδείχθη μια κακοφτιαγμένη και πρόχειρη προσπάθεια, που αφενός δεν είχε το κατάλληλο υπόβαθρο για να καταστεί βιώσιμη και αφετέρου δεν διέθετε ισχυρό πολιτικό πρόσημο για να πετύχει την πολυπόθητη πολιτική επανάκαμψη και δημοσκοπική «ανάπτυξη».

Και πώς να καταστεί βιώσιμο το πολιτικό εγχείρημα, όταν η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, δηλαδή η Φώφη Γεννηματά, ουδέποτε κατάφερε να ελέγξει τις φυγόκεντρες και συνάμα ισχυρές δυνάμεις που υπόβοσκαν στο εσωτερικό του κόμματος και βρήκαν πεδίο… εξωτερίκευσης, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Το μείζον εθνικό θέμα του Μακεδονικού αποδόμησε πλήρως την εικόνα ενός ισχυρού και ενωμένου κεντροαριστερού πόλου, που επιχείρησε να εδραιώσει το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι αντίρροπες δυνάμεις, οι διαφωνίες και οι ξεκάθαρες αντιρρήσεις στις επιλογές Γεννηματά, που τάχθηκε κατά της Συμφωνίας, βγήκαν στην επιφάνεια και σάρωσαν τα πάντα. 

Επιστροφή στην εσωστρέφεια

Το ΚΙΝ.ΑΛ κοιτάζεται στο καθρέπτη και βλέπει ξανά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε έχει απομείνει από ένα κόμμα που φυλλοροεί, χάνει καθημερινώς στελέχη και δεν διαθέτει, πλέον, συμμάχους στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, όπως η Δημοκρατική Αριστερά.
Η επιστροφή στο παρελθόν, η απαγκίστρωση από την λογική των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και το κλείσιμο στο εαυτό του, είναι μονόδρομος για το Κίνημα Αλλαγής. 

Η εσωστρεφής πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ το επόμενο διάστημα θα σφραγιστεί στο επικείμενο έκτακτο πολιτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, στον οποίο θα θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια δομής και λειτουργίας, με στόχο να σβήνει εν τη γενέσει τους, τις εστίες εσωκομματικής αντίστασης και κριτικής.

Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο  η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΣΟ στο εν λόγω φορέα, καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη. Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαθέτει σημαντικό πολιτικό έρεισμα σε πολιτευτές αλλά και στη βάση του κόμματος. Eνδεχόμενη «διάσπαση», ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά για τη Φώφη Γεννηματά και τις προσπάθειες «ανάνηψης» του ΚΙΝ.ΑΛ…

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης