Τράπεζες

Το καλοκαίρι των πλειστηριασμών: Θα γίνουν 6.000 το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου


Στην επίθεση οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης - Έρχονται νέες θεσμικές αλλαγές από το υπ. Δικαιοσύνης

Χωρίς φρένο θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων τους θερινούς μήνες, μετά τη μεγάλη επιτάχυνση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κορύφωση κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων πρωτοστατούν στην προσπάθεια να κρατηθούν «ζεστοί» οι πλειστηριασμοί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί διατηρούν την πίεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει και άλλες θεσμικές αλλαγές, που θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τους πλειστηριασμούς.

Καθώς μπαίνουμε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, η κινητικότητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παραμένει έντονη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προγραμματισθεί από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου 5.908 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί,ενώ την εβδομάδα που έρχεται είναι προγραμματισμένοι 883. Σημειώνεται ότι, βάσει των ιστορικών στοιχείων από το 2018 και μετά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% οι πλειστηριασμοί επισπεύδονται από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Ουσιαστικά, και κατά τους θερινούς μήνες θα διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί στους πλειστηριασμούς που παρατηρήθηκαν από τον Οκτώβριο 2021 ως και τις 18 Μαρτίου του 2022, όπως τους καταγράφει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης με την ενισχυμένη εποπτεία. Η Κομισιόν σημειώνει ότι:

  • «Η διεξαγωγή των πλειστηριασμών κερδίζει συνεχώς έδαφος, από τον Σεπτέμβριο του 2021 που άρχισαν και πάλι μετά την πανδημία. Ο αριθμός των πλειστηριασμών το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν υψηλότερος από τα αντίστοιχα τρίμηνα της προηγούμενης τετραετίας, ένα σαφές σημάδι ότι η η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κερδίζει έδαφος.
  • Κατά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 18 Μαρτίου 2022, πάνω από το 70% των 13 695 προγραμματισμένων δημοπρασιών πραγματοποιήθηκαν, το 20% των οποίων είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση του ακινήτου.
  • Περισσότερα από τα μισά από αυτά αποκτήθηκαν από τρίτους, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το παρελθόν όταν η πλειονότητα των δημοπρατηθέντων ακινήτων κατέληξαν στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων».

Στελέχη της αγοράς διαχείρισης δανείων σημειώνουν ότι σε αυτή τη φάση προέχει η επιτάχυνση των πλειστηριασμών για να αυξηθούν οι ανακτήσεις δανείων ιδιαίτερα από τα χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί με κρατικές εγγυήσεις του Σχεδίου Ηρακλής, καθώς η διαδικασία προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις και υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες διαχείρισης ή ακόμη και να καταπέσουν κρατικές εγγυήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει άλλη μια παράταση, την τελευταία που δικαιούται εκ του νόμου να δώσει, στον πρώτο έλεγχο που θα πρέπει να γίνει για να διαπιστωθεί αν οι εταιρείες διαχείρισης προχωρούν στις ανακτήσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό που περιλαμβάνεται σε κάθε τιτλοποίηση.

Συνεχής πίεση στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δέχεται συνεχή πίεση από τους Θεσμούς να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μάλιστα, στην τελευταία έκθεση εποπτείας γίνεται σαφές ότι ακόμη και μετά το τέλος της ενισχυμένης επιτήρησης, τον Αύγουστο, το θέμα αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται πολύ στενά από τις Βρυξέλλες, καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις έχουν μεταφερθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η Αθήνα για να συνεχίσει να εισπράττει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η απρόσκοπτη εκτέλεσή τους θα παρακολουθείται σε συνεχή βάση», τονίζει η Κομισιόν. Σημειώνει ως θετική εξέλιξη την αλλαγή που εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου, βάσει της οποίας η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται αυτόματα κατά 20% αν δεν υπάρξει αρχικά ενδιαφέρον και επιπλέον κατά 15% στη συνέχεια, αλλά τονίζει ότι «περαιτέρω βελτιώσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο μέλλον».

Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε τον Μάρτιο προτάσεις από ειδική ομάδα εργασίας και αναμένεται να τις περιλάβει σε νέο νομοσχέδιο, ενώ ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή μία από τις συστάσεις των ειδικών, προωθώντας διάταξη που επιτρέπει ρητά στους συμβολαιογράφους Αθηνών να αναλαμβάνουν πλειστηριασμούς και στον Πειραιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις