Με Άποψη

Το καλοκαίρι της σύγκρουσης επικοινωνίας και πραγματικότητας


Συνήθως με το κλείσιμο μιας εποχής κάνουμε γρήγορη ανασκόπηση για να της αποδώσουμε έναν γενικό χαρακτηρισμό. Μόνο που για το καλοκαίρι του 2020 τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα και το αποτέλεσμα της κρίσης επιχειρείται να αλλοιωθεί.

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου  

Η μία οπτική, η βιωματική, της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων καταλήγει ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά δύσκολο (ο επιεικής χαρακτηρισμός) έως δραματικό καλοκαίρι.    

Όμως ο φακός της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ούτε λίγο, ούτε πολύ εμφανίζει το φετινό καλοκαίρι ανέφελο και το κατατάσσει στα ικανοποιητικά. Και τότε επέρχεται η σύγκρουση της πραγματικότητας με την εικονική πραγματικότητα, όπου ο πολίτης δεν ξέρει αν θα πρέπει να πιστέψει αυτό που έζησε ή εκείνο που του δείχνουν. 

Να δώσουμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: 

  • Η ελληνική οικονομία, λόγω κυρίως της κρίσης του κορονοϊού, πέρασε ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια της, με τον βασικό παράγοντά της, τον τουρισμό να κατακρημνίζεται (η μείωση των εσόδων υπολογίζεται να φτάσει το 85%). Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο το επόμενο διάστημα (αν δεν έκλεισαν ήδη) και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ανέβηκαν οικονομικό Γολγοθά, είτε λόγω ανεργίας, είτε από περικοπή εισοδημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβερνητική εικόνα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι επιχειρήσεις στηρίζονται με πακτωλό ρευστότητας από το κράτος και τις τράπεζες, στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας δίνονται ...πλουσιοπάροχα 534 ευρώ το μήνα και η αύξηση της ανεργίας δεν είναι ανησυχητική.     
  • Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ένα μήνα τώρα αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αμφισβητώντας εμπράκτως κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σύμφωνα με την κυβερνητική οπτική περίπου «δεν τρέχει τίποτα», αφού δεν διεξάγει έρευνες (αν και ο παραιτηθείς σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Διακόπουλος άλλα υποστήριξε) και ελέγχεται από τον ελληνικό στόλο. 

Επίσης, το καλοκαίρι που πέρασε, φούντωσε ο κορονοϊός (για την κυβερνητική πλευρά φταίει η νεολαία που ...ξεσάλωσε), στην Εύβοια έχασαν τη ζωή τους 8 συνανθρωποί μας από πλημμύρες (το κυβερνητικό στρατόπεδο ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή), ενώ τελευταία η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών προκάλεσε ανάξιες αναφοράς ζημιές, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.  

Η επικοινωνία επιδιώκει να θολώσει την πραγματικότητα. Και μέχρι τώρα εν πολλοίς τα καταφέρνει. Μόνο που συνήθως οι επιτυχίες της είναι προσωρινές. Γιατί έρχεται η στιγμή που ο πολίτης κατανοεί ότι αυτό που του προβάλλουν δεν έχει σχέση με ό,τι ζεί, αισθάνεται εξαπατημένος, εξοργίζεται και τιμωρεί.  
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις