Διεθνή

Το Ισραήλ εξακολουθεί να στραγγαλίζει οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή παρακρατώντας φορολογικά έσοδα


Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακρατεί και να μην της καταβάλει ως οφείλει φορολογικά έσοδα και ως αποτέλεσμα μόνο ένα μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του δημόσιου τομέα της ΠΑ θα καταβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνεχίζοντας μια συμπίεση στις μισθοδοσίες που διαρκεί επί μήνες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι θα καταβάλει την Τρίτη στους Παλαιστίνιους εργαζομένους του δημόσιου τομέα το 50% του ύψους των μισθών Μαρτίου, αφού το Ισραήλ δεν κατέβαλε μια οφειλόμενη πληρωμή που έληγε τον Απρίλιο.

Η ΠΑ ανέφερε ότι καθυστερούμενες οφειλές στους εργαζομένους θα καταβληθούν μόλις το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση.

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι αποφάσισε να παρακρατηθούν φορολογικά έσοδα αυτόν τον μήνα, αλλά αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Η συμπίεση των μισθών του δημόσιου τομέα και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να εργαστούν στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο, έχουν αυξήσει τις οικονομικές δυσχέρειες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ εισπράττει φόρους για αγαθά που περνούν μέσω του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και μεταφέρει τα έσοδα στη Ραμάλα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Αν και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απέσπασε τον έλεγχο της Γάζας από την αντίπαλη παλαιστιανιακή φατρία Φάταχ το 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί η Φάταχ, συνεχίζει να χρηματοδοτεί ορισμένες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς (φωτο) ξεκίνησε να παρακρατεί ποσά που προορίζονταν για διοικητικές δαπάνες στη Γάζα.

Ο Σμότριτς είναι ο ίδιος έποικος στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, και ζει στον οικισμό Kedumim, ο οποίος είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η κατοικία του χτίστηκε επίσης παράνομα εκτός του οικισμού. Η εξτρεμιστική πολιτική του Σμότριτς και οι συχνά ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του έχουν οδηγήσει σε αρκετές διαμάχες. Είναι υποστηρικτής της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, αντιτίθεται στο παλαιστινιακό κράτος και αρνείται την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα