Το Ιράν θα "αναιρέσει αμέσως" τις ενέργειες σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ αρθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τεχεράνης στην πρόταση της Ουάσινγκτον για αναβίωση των συνομιλιών.
Η κυβέρνηση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως είναι έτοιμη να αναβιώσει μια συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις την οποία εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018 ο οποίος στη συνέχεια επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Όταν αρθούν οι κυρώσεις, "θα αναιρέσουμε αμέσως όλα τα επανορθωτικά μέτρα. Είναι απλό", έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.
Χθες ο Ζαρίφ είχε γράψει στο Twitter πως τα "επανορθωτικά μέτρα του Ιράν" ελήφθησαν ως απόκριση σε παραβιάσεις της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 είναι η Κίνα και η Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Ζαρίφ είπε σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά συνεχίζουν την "αποτυχημένη μέγιστη πίεση" του Τραμπ παρά το ότι ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες να αναβιώσουν τη συμφωνία.
"Έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σημειώσουν πως η πίεση στο Ιράν δεν λειτουργεί, ούτε χρειάζονται τέτοιες φτηνές παρατηρήσεις", είπε ο Ζαρίφ και πρόσθεσε: "Μόλις δούμε βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα επιστρέψουμε στις δεσμεύσεις μας".
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ έγραψε σήμερα σε ένα τουίτ: "οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν: άρετε τις κυρώσεις. Θα ανταποκριθούμε".
Στο Λονδίνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία και πρόσθεσε πως η Δύση δεν πρέπει να στέλνει σήματα ότι είναι έτοιμη να παραβλέψει τις παραβιάσεις της συμφωνίας από την Τεχεράνη.
Το Ιράν άρχισε να παραβιάζει τη συμφωνία το 2019, περίπου έναν χρόνο αφότου ο Τραμπ αποχώρησε από αυτήν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιστρέψει στη συμφωνία αν η Τεχεράνη συμμορφωθεί πλήρως με αυτήν.
Η Τεχεράνη έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον έως τις 23 Φεβρουαρίου προκειμένου να αρχίσει να αναιρεί τις κυρώσεις, διαφορετικά, λέει, θα κάνει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα βήμα που παραβιάζει τη συμφωνία -- θα απαγορεύσει επιθεωρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να μην κάνει αυτό το βήμα και επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες ενέργειες της Τεχεράνης να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο έως 20% και μέταλλο ουρανίου.