Αγορές

Το "φάντασμα της διόρθωσης" επιστρέφει στο χρηματιστήριο


To "φάντασμα της διόρθωσης" πλανάται πάνω από το χρηματιστήριο και τις επόμενες μέρες μπορεί να καταστεί απειλητικότερο, τρομοκρατώντας μικροεπενδυτές και βραχυχρόνιους παίκτες που βρέθηκαν με ανοιχτές θέσεις και ελάχιστη ρευστότητα. Η αγορά κινείται στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης, που προβλέπει μιά στάση - ίσως και "γύρισμα" - στην περιοχή των 1.140 μονάδων

Σε καθοδική τροχιάκινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, παρά την ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Ισχυρότερες ήταν πιέσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να "γράψει" χαμηλό -3,87%, κλείνοντας τελικά  στο -1,87%.

Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά έδωσαν αρχικά οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ομως ο μεγάλος τζίρος (105,5 εκατ. ευρώ συν 12,3 εκατ. σε πακέτα) δείχνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν την πτώση ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από traders  και μικροεπενδυτές που ποντάρουν σε γρήγορη ανοδική αντίδραση.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, συμβάλλοντας στην ανάσχεση και την επιβράδυνση της πτώσης.

Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος θα συμβάλει τις επόμενες μέρες και η πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Scope Rating (αύριο), ή από την DBRS στις 10 Μαρτίου.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία, αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνθήκες για διόρθωση έχουν ωριμάσει, οι τεχνικοί δείκτες είναι υπεραγορασμένοι και όσο καθυστερεί το "γύρισμα", τόσο εντονότερο θα είναι.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν συνεχώς σε αρνητικό έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,66% στις 1.102,94 μονάδες και ανακάμπτοντας τερμάτισε με απώλειες 1,26% στις 1.118,79 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,23% κλείνοντας στις 2.735,2 μονάδες. Κατά 0,49% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,02% μέχρι -3,87% και έκλεισε με απώλειες 1,87%. Ξεχώρισε η Attica Bank  με εντυπωσιακό άλμα +19,2%%.  Τρ. Ελλάδος +1,4%, αμετάβλητη η Eurobank. Στον αντίποδα Πειραιώς -4%,  Alpha -2,7%, Εθνική -2,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 με θετικό πρόσημο μόνον τα Jumbo +3,2% και η ΕΥΔΑΠ +0,4% Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Motor Oil -2,7%, ΔΕΗ -2,4%,  Βιοχάλκο -2%, Μυτιληναίος και ΕλβάλΧαλκόρ -1,9%, ΕΛΠΕ και Σαράντης -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Lamda -1,5%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα