Οικονομία

Το Eurogroup επισφράγισε τη μη περικοπή των συντάξεων!


Οι Ευρωπαίοι ενέκριναν τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019. Σώζονται οι συντάξεις, εφαρμόζονται θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ.ευρώ

Χάπι εντ είχε για την ελληνική πλευρά το «σίριαλ» των συντάξεων, καθώς το Eurogroup  ενέκρινε-όπως άλλωστε αναμενόταν- χωρίς ενστάσεις ή παρατηρήσεις τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019. Αυτό σημαίνει ότι οριστικά και αμετάκλητα δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο που προέβλεπε περικοπή των συντάξεων το 2019, ενώ παράλληλα επισφραγίστηκε και η υλοποίηση του πακέτου θετικών μέτρων που εκπόνησε η κυβέρνηση ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός και βεβαίως το περιεχόμενό του (ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, αντίμετρα) εγκρίθηκαν χωρίς επί της ουσίας να τεθούν καν σε διαδικασία ελέγχου και εξέτασης. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η «Ελλάδα πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Ετσι, σήμερα, μπήκε και τυπικά η ευρωπαϊκή «σφραγίδα» πιστοποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 και η πλήρης αποδοχή των Ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στα κυβερνητικά αιτήματα που αφορούσαν τη μη εφαρμογή του μέτρου «ψαλιδίσματος» των συντάξεων και την υιοθέτηση ενός πακέτου κοινωνικών μέτρων, που τελικώς ξεπέρασε τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας

Σύμφωνα, πάντα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Κομισιόν παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετά-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», ενώ αναφορικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση, γίνεται σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας…

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την πεποίθηση-σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ-, ότι η Αθήνα εργάζεται συστηματικά για την υλοποίησή τους. Το ζήτημα της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα αναλυθεί εκτενώς στην δεύτερη κατά σειρά έκθεση, που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019.
 

Διαβάστε επίσης