Αγορές

Το ενεργειακό τσουνάμι «έπνιξε» το ΧΑ, σάρωσε τις ευρωαγορές


Το «τσουνάμι» απωλειών και ρευστοποιήσεων που χτύπησε σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας των δυσάρεστων εξελίξεων στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, έφτασε και στο Χρηματιστήριο. Αδυνατώντας να απορροφήσει τις διεθνείς πιέσεις, το ΧΑ «έπεσε» κάτω από τις 830 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες -1,95%.

Το κλείσιμο του Nord Stream από τη Ρωσία εκτόξευσε τις πρωϊνές ώρες τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη και στα 284 ευρώ, σε μια αύξηση που προσέγγιζε το 30%, παρασύροντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με τρανταχτό παράδειγμα τον γερμανικό DAX που κατέγραψε απώλειες άνω του -3%.

Παρότι μεσολάβησε το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς την Ευρώπη, με το οποίο θέτει ρητώς την άρση των κυρώσεων ως απαράβατη προϋπόθεση για να λειτουργήσει και πάλι ο Nord Stream 1, οι ευρωαγορές δεν επέτειναν τις απώλειές τους, αντιθέτως αυτή την ώρα δείχνουν τάση «μαζέματος» της ζημιάς. Η έντονη ανησυχία και η αβεβαιότητα όμως για την εξέλιξη του ενεργειακού πολέμου ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία, συνεχίζει να επισκιάζει τις ευρωαγορές και προφανώς να προβληματίζει εντόνως τους επενδυτές.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 829,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,83%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 70,22 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 828,13 μονάδες (-1,97%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,83%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της ΑΔΜΗΕ (+1,69%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-5,45%), της Viohalco (-3,79%), της Τιτάν (-3,74%), της Elvalhalcor (-3,65%) και της Πειραιώς (-3,51%).

Οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύθηκαν σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ασφαλειών (+2,04%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,08%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,91%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,94%) και των Πρώτων Υλών (-3,00%).

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά -2,07% , και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 χάνει οριακά -0,03%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διολισθαίνει -1,15%
Μια από τα ίδια στην ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό δείκτη IBEX 35 να καταγράφει απώλειες -0,91% και τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να χάνει -1,95%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα