Επιχειρήσεις

Το ενεργειακό κόστος «λυγίζει» τις βιομηχανικές επιχειρήσεις


Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί δυσβάσταχτο βραχνά για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, που όχι μόνο επαπειλεί την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Οι εκπρόσωποί τους εκπέμπουν SOS, τονίζοντας ότι βιομηχανίες εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα «τσουχτερά» ενεργειακά τιμολόγια.

Μείωση της παραγωγής, αναστολή λειτουργάς ή ακόμη και μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες εξετάζουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν την κραυγή αγωνίας, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χθες η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Η τελευταία εξέδωσε ανακοίνωσε όπου αναφέρεται εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, ζητώντας από την κυβέρνηση να θεσπίσει νέα μέτρα στήριξης. «Ελλείψει κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης και να αποτραπεί η αποβιομηχάνιση. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεσπίζουν και εφαρμόζουν, η μια μετά την άλλη, εθνικά σχέδια εγγυημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φ.α. για τις βιομηχανίες τους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες, λόγω κρίσης, διακυμάνσεις της αγοράς.

Δημιουργείται έτσι ένα πλαίσιο ασφάλειας αλλά και προβλεψιμότητας για το κόστος ενέργειας, χωρίς το οποίο η βιομηχανία δεν μπορεί να προΰπολογίσει το παραγωγικό της κόστος ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της. Εκτός από μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ακόμα και η γειτονική μας Βουλγαρία έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο, με εγγυημένες στο 100% τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες της στα 120Euro/MWh για φέτος αλλά και για την επόμενη χρονιά.

Στη χώρα μας, η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, ήταν, μετά την επιδότηση, 172Euro/ΜWh - τιμή η οποία αναμένεται να κυμανθεί άνω των 300Euro/ΜWh για το μήνα Δεκέμβριο, μετά την απροσδόκητη μείωση του ύψους της ενίσχυσης.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή προμήθειας του φ.α στην περίοδο Αυγ-Νοε από 1.8.2022 για τις βιομηχανίες είναι 160Euro/Μwh, τιμή από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών μελών Ε.Ε. λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης. 'Αλλα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, για το μήνα Νοέμβριο εξασφάλισαν τιμή φυσικού αερίου 63Euro/MWh για τις βιομηχανίες της χώρας.

Είναι προφανές ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με ανεπαρκείς επιδοτήσεις που μάλιστα ανακοινώνονται ανά μήνα, χωρίς καμία ορατότητα, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες όπου οι τιμές ενέργειας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς και να περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης.

Εξίσου επείγον ζήτημα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας έντασης ενέργειας είναι η θέσπιση ενός λειτουργικού πλαισίου που να διασφαλίζει την κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους σε πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι αδύνατη η υπογραφή πράσινων ΡΡΑς με τη βιομηχανία, γιατί σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός ( 2022/1854) στην Ελλάδα το πλαφόν επιβάλλεται και στα διμερή συμβόλαια που επιδιώκουν να υπογράψουν οι βιομηχανίες της χώρας.

Μάλιστα στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας αναφέρεται σε επικείμενη ρύθμιση που θα επιτρέπει ΜΟΝΟ τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, εκτός του χρηματιστηρίου, εξαιρώντας τα συμβόλαια οικονομικών διαφορών. Εκτός του ότι είναι ανεπαρκής, απαιτείται διάστημα πέραν του έτους για να υλοποιηθεί αυτή η ρύθμιση.

Εκφράζουμε την αγωνία μας και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα