Διεθνή

Το ΕΚ ζητά από την κυβέρνησης της Πολωνίας να σεβαστεί τις συστάσεις


Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να επιλύσει τη συνταγματική κρίση στη χώρα εντός της προθεσμίας των τριών μηνών που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιουλίου. Η λύση πρέπει να συνιστά ένα συμβιβασμό μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Με το ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη με 510 ψήφους υπέρ 160 κατά και 29 αποχές το ΕΚ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση της Πολωνίας ότι η ΕΕ «βασίζεται σε αξίες που επικυρώθηκαν από τον πολωνικό λαό με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος του 2003» και «λειτουργεί στη βάση της αμοιβαίας πίστης πως τα κράτη μέλη σέβονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

 Η παράλυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να δημοσιεύσει όλες τις αποφάσεις του «θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές και κάνουν ειδική αναφορά στον ευρωπαϊκό Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρει μια λύση στο αδιέξοδο μέσω του διαλόγου με τις αρχές της Πολωνίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συστημικών απειλών κατά του κράτους δικαίου το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου. Καλούν τις πολωνικές αρχές να συνεργαστούν με την Επιτροπή, η οποία εξέδωσε τον Ιούνιο γνωμοδότηση για το κράτος δικαίου και τον Ιούλιο συστάσεις προς την Πολωνία και ζητούν από την Επιτροπή να παρακολουθεί τη συνέχεια που θα δοθεί από τις πολωνικές αρχές στις συστάσεις αυτές.

 Εκτός από τη συνταγματική κρίση, το ΕΚ ανησυχεί και για τις πρόσφατες ταχείες νομοθετικές εξελίξεις σε άλλους τομείς, ειδικότερα αναφορικά με:

    την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης
    το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης
    το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή
    τα δικονομικά δικαιώματα, καθώς και το θεμελιώδες δικαίωμα σε δίκαιη δίκη
    η πολιτική αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης της χώρας
    τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις