Χρηστικά

Το Ε3 «καίει» 200.000 επαγγελματίες που έχουν σε αχρηστία τα POS


Οι κωδικοί που προδίδουν την απουσία πωλήσεων με κάρτες και προκαλούν τους μαζικότερους ελέγχους στη φορολογική ιστορία της χώρας

Η πρώτη σελίδα του νέου εντύπου Ε3 «καίει» κυριολεκτικά 200.000 επαγγελματίες οι οποίοι, παρότι έχουν προμηθευτεί υποχρεωτικά, POS, εντούτοις τα έχουν σε αχρηστία και η ΑΑΔΕ τους στοχοποιεί δρομολογώντας μαζικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από το σύνολο των POS που τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά σε περίπου 650.000 επαγγελματίες προκύπτει ότι το 30% δεν τα έχει χρησιμοποιήσει, από το β εξάμηνο του 2017 που κατέστη υποχρεωτική η προμήθεια και η χρήση τους. Πρόκειται για περίπου 200.000 επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν πλέον κεντρικούς ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ, μόλις εκκαθαριστούν οι φορολογικές τους δηλώσεις.    

Οι λόγοι της μη χρησιμοποίησης είναι σαφώς η συνέχιση της απόκρυψης των συναλλαγών, τονίζουν πηγές της ΑΑΔΕ. Με τη χρήση των POS κάθε είσπραξη εγγράφεται υποχρεωτικά στα βιβλία και τα στοιχεία του επαγγελματία και δεν μπορεί να την αποκρύψει από την εφορία, καθώς τα στοιχεία των τραπεζών κοινοποιούνται αυτόματα στο taxisnet.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα στην επαρχία, αλλά και μικρά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η μη χρήση του POS σημαίνει πως ο επαγγελματίας είναι νούμερο 1 ύποπτος για φοροδιαφυγή, καθώς εκτιμάται ότι δεν χρησιμοποιεί το POS για να αποκρύψει συναλλαγές και έσοδα. Άλλωστε είναι γνωστή η τακτική από ορισμένους, να προσποιούνται ότι χάλασε το μηχάνημα και να δελεάζουν τους πελάτες με μεγάλες εκπτώσεις, προκειμένου να πληρώσουν με μετρητά αντί με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και βέβαια χωρίς απόδειξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες με τα κλειστά POS, που υπολογίζονται σε 200.000. Θα πρόκειται για τους μαζικότερους φορολογικούς ελέγχους στη φορολογική ιστορία της χώρας. 

Οι έλεγχοι που θα γίνουν στους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα είναι:

- Μερικοί επιτόπιοι και παρακολούθηση των ημερήσιων εισπράξεων, των δηλώσεων ΦΠΑ και των εσόδων που εμφανίζουν στη δήλωση φόρου εισοδήματος.

- Παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών.

- Εμφάνιση εφοριακών ως πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί δεν χρησιμοποιούν τα POS και αν έχουν βάση οι πληροφορίες για την παροχή μεγάλων εκπτώσεων.

Πώς τους καρφώνει το Ε3

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα εντοπίσουν εύκολα τις επιχειρήσεις που δεν χρησιμοποίησαν καθόλου ή ελάχιστα τα POS. Ο έλεγχος είναι πανεύκολος, λόγω των στοιχείων που καλούνται να αναγράψουν στην 1η σελίδα του Ε3.

Συγκεκριμένα στους αντίστοιχους κωδικούς 039, 040, 041, 042, 043, 044, 045 αναγράφονται:

• Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης

• Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης

• Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS

• Θα δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

• Τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτικές αρχές, θα τσεκάρουν τις συνδέσεις των POS. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν τον σειριακό αριθμό του συνδεδεμένου POS, αλλά και το πιστωτικό ίδρυμα και τον λογαριασμό με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Επίσης, θα τσεκάρουν εάν έχουν γίνει πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, αξίας άνω των 500 ευρώ, με μετρητά και όχι μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2017, οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και εάν έχουν γίνει με μετρητά, επιβάλλεται πρόστιμο. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά συναλλαγή και επιβάλλεται, στον πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και όχι στον πελάτη

Θα ελέγχουν, επίσης εάν το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών (είτε με κάρτα είτε μέσω wed banking) πιστώνεται στους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς ή σε άλλους. Επίσης θα διασταυρώνονται τα στοιχεία των εισπράξεων μέσω των λογαριασμών με τα αναγραφόμενα στα βιβλία της εταιρείας.   

Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν σε επιχειρήσεις, που πωλούν αγαθά μέσω του διαδικτύου. Οι επιτηδευματίες που θα δηλώσουν στο Ε3 ότι πραγματοποιούν πωλήσεις από απόσταση, θα τσεκάρονται εάν τις δηλώνουν, αλλά και αν τα ποσά που εισπράττουν κατατίθενται σε δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό ή σε άλλο προσωπικό λογαριασμό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις