Οικονομία

Το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη


Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία περιορίζονται, αλλά η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν, εκτιμά το ΔΝΤ, χαμηλώνοντας τον πήχυ των προβλέψεων του.

Οπως επισημαίνει στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε στη δημοσιότητα,  μετά την επίτευξη της πρώτης φάσης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την αποτροπή του "άτακτου"  Brexit, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ομως οι ρυθμοί είναι υποτονικοί. Υπάρχει τάση αργής ανάκαμψης όμως, ενώ δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο καμπής. 

Ευνοϊκές θεωρεί τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, ενώ για τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμά ότι παραμένει φιλική προς την ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ, αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019, τοποθετώντας τον πήχυ στο 2,9%, ενώ  τον Οκτώβριο προέβλεπε 3%.

Για φέτος προβλέπει ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί σε  3,3% (έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,4%)  και το 2021 θα είναι 3,4%.

Η νέα του πρόβλεψη, προς τα κάτω, οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για την Ινδία.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης,, από 1,7% το 2019 σε 1,6% το 2020 και 2021.

Η πρόβλεψη για τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες  είναι ότι η ανάπτυξη θα φτάσει από 3,7% το 2019, στο 4,4% το 2020 και στο 4,6% το 2021. Σε προηγούμενες προβλέψεις του το ΔΝΤ έδινε υψηλότερα νούμερα.

Προς τα πάνω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την Κίνα, ανεβάζοντας τον πήχυ από 5,8% σε 6% για το 2020, μετά την εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης